Penne z tuńczykiem

szybkie i smaczne, na imprezkę, naprawdę szybkie do zrobienia.

SKŁADNIKI:

1 duża cebula

2 puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach

250 ml śmietany kremówki

250 g makaronu penne (użyłam kolorowego, może być inny, np.: kokardki)

duży pęczek zielonej pietruszki

pieprz i sól do smaku

WYKONANIE:

1. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni.

2. Tuńczyka odcedzić i dodać do cebuli, wymieszać,

3. Dodać śmietanę, krótko dusić

4. wrzucić natkę pietruszki, pieprz i sól.

5. Połączyć z makaronem.

Podawać na ciepło. Bardzo smaczne!

Hreczanyki….

…. czyli kotlety mielone z kaszą gryczaną. Coś z kuchni łemkowskiej.

SKŁADNIKI:

1/2 kg mięsa mielonego

1/2 kg kaszy gryczanej (użyłam niepalonej)

3 jajka

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka soli

oliwa do smażenia

WYKONANIE:

Kaszę opłukać i ugotować w dwukrotnej ilości wrzącej wody, posolić. Gotować aż wciągnie całą wodę i zmięknie, odcedzić na sicie, ostudzić.

Przełożyć kaszę do miski, połączyć z mięsem, 3 jajkami i wyciśniętym czosnkiem. Dodać pieprz i sól. Ważne aby to wszystko dobrze wymieszać.

Formować kotlety, lekko je spłaszczyć i smażyć na rozgrzanej patelni z każdej ze stron.

Podawać polane sosem grzybowym. Ja zrobiłam do tego sos koperkowy. Wyszły równie pyszne!

P.S. W wersji bezmięsnej użyłam 1 kg pieczarek, które obrałam, pokroiłam w plasterki i usmażyłam na patelni, następnie zmiksowałam blenderem i połączyłam z kaszą gryczaną. Do tej wersji nie dodawałam czosnku. Wyszły również yummie!

Zupa z soczewicy czerwonej

bardzo prosta, bardzo smaczna, vege…

SKŁADNIKI:

2/3 szklanki soczewicy

3 ziemniaki

250 ml przecieru pomidorowego

2 marchewki

1/2 małego selera

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

3 kulki ziela angielskiego

2 liście laurowe

1/2 łyżeczki curry

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka słodkiej papryki

WYKONANIE:

W garnku zeszklić na oliwie pokrojoną cebulę i drobno pokrojony czosnek, zalać wrzątkiem (2-3 litry).

Dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, zagotować, wrzucić pokrojoną w plasterki marchewkę, zagotować, następnie wrzucić seler i zagotować. Rozgnieść ziarenka pieprzu (3-4 kulki lub więcej ) i ziela angielskiego – dodać do gotującej się zup, następnie wrzucić soczewicę. Po zagotowaniu posolić.

Gdy soczewica będzie miękka wlać przecier pomidorowy, po zagotowaniu doprawić po kolei liśćmi laurowymi, oregano, słodką papryką, majerankiem i curry. Na koniec, po zagotowaniu można dodać łyżeczkę cukru i masła.

Pyszna, rozgrzewająca jesienno – zimowa i nie tylko. Zapraszam!

Sos koperkowy

czasem warto szybko go zrobić do jakiegoś mięska….

SKŁADNIKI:

1 pęczek koperku

250 ml bulionu warzywnego

1/3 szklanki śmietany

1-2 łyżki mąki

pieprz i sól do smaku

WYKONANIE:

1. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać

2. Rozrobić mąkę ze śmietaną – dobrze wymieszać na gładką masę bez żadnych grudek

3. Zahartować śmietaną z mąką bulionem, potem połączyć to z całym bulionem i zagotować

4. Wrzucić koperek, doprawić pieprzem i solą

5. Zagotować aż zgęstnieje, cały czas mieszając.

Smacznego!

Sos tatarski

Obowiązkowy na Wielkanoc do jajek, pracochłonny, ale nikt się mu nie oprze!

SKŁADNIKI:

1 słoik ogórków konserwowych

1 słoik marynowanych pieczarek

czosnek – wg uznania, im więcej tym lepiej

majonez

jogurt

WYKONANIE:

ogórki i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i jogurt wymieszać. Można przechowywać w słoiku w lodówce.

Jest po prostu yummie!

Pierś z indyka z szałwią

smaczne, ładnie wygląda, niekłopotliwe, polecam!

SKŁADNIKI:

1,2 kg piersi z indyka

marynata:

5 łyżek skórki cytrynowej

3 łyżki soku cytrynowego

1 garść liści szałwii

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

WYKONANIE:

Przygotować marynatę:

do miski wycisnąć sok z cytryny, zetrzeć skórkę z cytryny, posiekać szałwię i czosnek , dolać oliwę, pieprz i sól. Wymieszać. Pierś z indyka naciąć, natrzeć marynatą, zawinąć w roladę, obwiązać sznurkiem, zostawić w marynacie w misce na 12 godzin w lodówce. Na drugi dzień zamarynowaną pierś włożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 minut. Po upieczeniu od razu mięsa nie kroić, odczekać min. 15 minut. Dzięki temu będzie soczyste, pokroić w plastry , położyć na półmisku i podawać. Smacznego!

Niezły Pasztet

Pasztet domowy, obowiązkowy w domowym menu…..

SKŁADNIKI:

2 kg mięsa wieprzowego, cielęcego i wołowego razem

1/2 wątróbki drobiowej

1/2 kg surowego boczku

200g słoniny

3 cebule

2 ząbki czosnku

3-4 suszone grzybki

1-2 marchewki

2 pietruszki

1/2 małego selera

3 kulki ziela angielskiego

2 liście laurowe

5 ziaren jałowca

pieprz i sól (3 łyżeczki soli)

3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki imbiru

2 bułki namoczone w mleku i odciśnięte

4 jajka

smalec do smażenia i smarowania

100g słoniny w plasterkach

bułka tarta, mleko

WYKONANIE:

1/ Na smalcu posmażyć mięsa, boczek i słoninę, cebulę i czosnek

2/ przełożyć do garnka mięso, marchew, pietruszkę, seler, grzyby i przyprawy zalać wodą tak, by przykryła mięso.Zagotować i gotować 3 godziny, ostatnią godzinę bez przykrywki,

3/ mięso ostudzić, wyjąć warzywa i zioła, odstawić całość w wywarze do lodówki (ja zostawiam marchew i pietruszkę)

4/ następnego dnia wyjąć mięso

5/ moczymy wątróbkę w mleku 30 minut i obsmażamy na smalcu

6/ mięso z wątróbką mielimy 3 razy lub mielimy malakserem dodając odciśnięte bułki, dodać żółtki i ubite białka

7/ wszystko wymieszać łyżką, doprawiamy imbirem, gałką, pieprzem i solą

8/ blaszki smarujemy smalcem, wykładamy dno słoniną , boki blaszek obsypujemy bułką tartą. Masę wykładamy i dociskamy.

9/ pieczemy 60-70′ w 200st C. Studzimy i trzymamy w blaszce w lodówce przez noc.

Smacznego!

Muffinki z jagodami

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

60g masła

1 1/4 szklanki śmietany

1 1/2 szklanki jagód

szczypta soli

WYKONANIE:

1/wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.W osobnym naczyniu połącz jajko z cukrem.Roztop masło i dolej je do masy cukrowej.Dodaj śmietanę

2/ połącz mokrą masę z mąką i jagodami, nie mieszać zbyt długo

3/ przełóż do muffinek, piecz ok. 30 minut w 180 st.

Smacznego!!!

Ciasto ucierane z bezą i porzeczkami

Idealne na lato i porzeczki….

SKŁADNIKI:

na ciasto:

250g masła miękkiego

175g cukru

1 łyżka cukru waniliowego

4 żółtka

2 jajka

200g mąki tortowa

100g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 kg porzeczek czarnych i czerwonych

na bezę:

4 białka

200g cukru

szczypta soli

WYKONANIE:

Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, razem z proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać żółtka i jajka. Wymieszać. Dodać mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę i piec 25 minut w temp. 180 st.

Po upieczeniu – wystudzić. Zrobić bezę:ubić białka na sztywno i dodawać cukier łyżka po łyżce. Na ciasto wyłożyć owoce (dodałam do nich trochę bułki tartej, żeby wchłonęła sok) i wyłożyć bezę. Piec ok. 30 minut w 180 st.

Naprawdę yummie na letnie, niedzielne popołudnie!

Zupa pomidorowa

napisano o niej już wszystko, napiszę i ja….

SKŁADNIKI:

3 marchewki

2 pietruszki

mały kawałek selera

cebula

2-3 ziarenka ziela angielskiego

3-4 ziarenka pieprzu

lubczyk

liść laurowy

0,7 kg świeżych pomidorów (najlepiej tych podłużnych)

koncentrat pomidorowy lub 2 puszki pomidorów w puszce

1-2 łyżeczki cukru

pieprz i sól

WYKONANIE:

Zagotować 3 litry wody, gdy woda się zagotuje dodać obraną marchewkę, zagotować. Po 2 minutach wrzucić korzeń pietruszki i seler, zagotować. Po 3 minutach wrzucić pieprz i po 2 minutach ziele angielskie. Dalej gotować, posolić, dolać ciepłej wody jeśli odparowała.

Jeśli robisz zupę ze świeżych pomidorów – umyj je, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, następnie pokrój na drobne cząstki i usmaż na maśle na patelni, wrzuć cukier, wymieszaj. Gdy nieco odparuje wrzucić je do gotującej się zupy. Jeśli używasz pomidorów z puszki – otwórz ją i dalej postępuj jak ze świeżymi pomidorami, a jeśli korzystasz z koncentratu pomidorowego – to wrzuć zawartość słoiczka lub 1,5 słoiczka do gotującej się zupy. Zagotować zawartość garnka, po kilku minutach dodać liść laurowy lub lubczyk (wydaje mi się, że oba zioła naraz – nie nadają zupie właściwego wyrazu). Gdy potrzeba – można jeszcze wrzucić troszkę cukru i 1 łyżkę masła, zagotować.

Osobno, może być wcześniej, ugotuj makaron, cienkie nitki, odcedź.

Zupa jest gotowa, można do niej dodać 2 łyżki śmietany. W każdym razie na talerze należy nałożyć makaron i zalać zupą z garnka. Zapewniam – będzie yummie!