Cudowny smakołyk na Wigilię, ale nie tylko, wymaga trochę serca i cierpliwości, ale wierzcie mi – jest tego wart! Zamieszczę tutaj sam przepis na ciasto, farsz opiszę przy okazji osobno. Zapraszam!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
500 g mąki pszennej
2 żółtka (jaja L)
250 ml letniego mleka
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki oleju
oraz
białko do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem,
kminek lub czarnuszka do posypania
SPOSÓB WYKONANIA:
- Najpierw należy przygotować rozczyn: rozkruszam drożdże, cukier, 50 ml letniego mleka, 1 łyżkę mąki i mieszam. Miskę zakrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce i czekam aż rozczyn zacznie pracować i urośnie.
- Gdy rozczyn jest gotowy dodaję do niego wszystkie pozostałe składniki na ciasto i mieszam drewnianą łyżką w misce.
- Gdy składniki wstępnie się połączą wykładam ciasto na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam starannie przez około 4 minuty, aż ciasto będzie gładki i lśniące.
- Wyrobione ciasto przekładam do miski wysypanej lekko mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko posypany mąką, przerabiam kilka razy i dzielę na tyle części ile chcę mieć kulebiaków: 2 lub 3 części. W tym celu z ciasta formuję wałek i dzielę go nożem odpowiednio. Z każdej części szybko formuję kule. Okładam je ponownie, przykrywam ściereczką i czekam do wyrośnięcia jakieś 10 minut.
- Następnie każdą rozwałkowuję na grubość ok 3 mm , ciasto wałkuję na długość blaszki, w której będę piekła kulebiaki, wałkując nadaję ciastu kształt prostokąta.
- Na rozwałkowane ciasto rozkładam farsz, należy uważać żeby nie dać go zbyt dużo, bo ciasto potem pęka. Zwijam jak roladę wkładając brzegi do środka i kładę na blaszkę /do formy łączeniem do dołu.
- Tak przygotowane kulebiaki wkładam do blaszki, nakrywam ściereczką i czekam ok. 15 minut do wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem kulebiaki smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję kminkiem lub czarnuszką.
- Kulebiaki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st , na funkcji góra dół piekę ok 40 minut. po wyjęciu wyciągam z blaszki i zostawiam do ostygnięcia.
Smacznego!!