WIELKANOC

Oto kalendarz prac przed Wielkanocą:

2 tygodnie przed Wielkanocą nastawić zakwas w 2 słoikach (lub kupić :))).

1 tydzień przed – utrzeć 1 laskę chrzanu do słoiczka, kupić medaliony z indyka 10 sztuk, przyprawić i zamrozić,

ŚRODA:

Wyjąć z zamrażarki mięso na pasztet (z samego rana)

Ugotować mięso do pasztetu i zostawić na noc w wywarze

Wielki Czwartek:

1.Iść rano na rynek i kupić 3 kg białej kiełbasy

2. Potem zajść do Inter Marche i kupić 1,5 kg sera białego tłustego lub półtłustego (najlepiej Pacynka)

3.Kupić sałatę, rukolę, rzodkiewkę, 2 ogórki, 4 pomidory, cytrynę.

4. Ser przecisnąć przez praskę lub przekręcić przez maszynkę 2 razy.

5. Kupić w sklepie rybnym 3 kg filetów z morszczuka (zamrożonych)

6. Kupić 2 jałowcowe do koszyczka

7.Wysprzątać na tip-top (wytrzepać narzutę z kanapy, przemyć lampy, przemyć drzwi, wysprzątać łazienkę: lustro, wanna, WC, podłoga, szafa, wymyć podłogi, odkurzyć wycieraczkę przed drzwiami, wytrzeć murek, wytrzeć kurze z szafek.

8.Przygotować koszyczek do święconki

9.można zrobić pasztet lub w piątek.

WIELKI PIĄTEK:

1.Upiec sernik

2.upiec babkę kokosową

3.zrobić pasztet, wywar zostawić do żurku.

4.wyjąć schab z zamrażalnika

5.upiec babkę piaskową (pomarańczową)

6.zrobić sos do ryby po grecku

7.upiec rybę – zrobić rybę po grecku

8.zrobić sos tatarski

9.doprawić chrzan i ćwikłę.

SOBOTA:
1.Ugotować żurek

2.zrobić sałatkę

3.Iść ze święconką
4.doprawić chrzan i ćwikłę jeśli nie zrobiłam tego w piątek