Oto kalendarz prac przed Wielkanocą:
2 tygodnie przed Wielkanocą nastawić zakwas w 2 słoikach (lub kupić :))).
1 tydzień przed – utrzeć 1 laskę chrzanu do słoiczka, kupić medaliony z indyka 10 sztuk, przyprawić i zamrozić,
ŚRODA:
Wyjąć z zamrażarki mięso na pasztet (z samego rana)
Ugotować mięso do pasztetu i zostawić na noc w wywarze
Wielki Czwartek:
1.Iść rano na rynek i kupić 3 kg białej kiełbasy
2. Potem zajść do Inter Marche i kupić 1,5 kg sera białego tłustego lub półtłustego (najlepiej Pacynka)
3.Kupić sałatę, rukolę, rzodkiewkę, 2 ogórki, 4 pomidory, cytrynę.
4. Ser przecisnąć przez praskę lub przekręcić przez maszynkę 2 razy.
5. Kupić w sklepie rybnym 3 kg filetów z morszczuka (zamrożonych)
6. Kupić 2 jałowcowe do koszyczka
7.Wysprzątać na tip-top (wytrzepać narzutę z kanapy, przemyć lampy, przemyć drzwi, wysprzątać łazienkę: lustro, wanna, WC, podłoga, szafa, wymyć podłogi, odkurzyć wycieraczkę przed drzwiami, wytrzeć murek, wytrzeć kurze z szafek.
8.Przygotować koszyczek do święconki
9.można zrobić pasztet lub w piątek.
WIELKI PIĄTEK:
1.Upiec sernik
2.upiec babkę kokosową
3.zrobić pasztet, wywar zostawić do żurku.
4.wyjąć schab z zamrażalnika
5.upiec babkę piaskową (pomarańczową)
6.zrobić sos do ryby po grecku
7.upiec rybę – zrobić rybę po grecku
8.zrobić sos tatarski
9.doprawić chrzan i ćwikłę.
SOBOTA:
1.Ugotować żurek
2.zrobić sałatkę
3.Iść ze święconką
4.doprawić chrzan i ćwikłę jeśli nie zrobiłam tego w piątek