Mufinki – przekąski

Skorzystałam z kanału Skutecznie .TV, polecam, są szybkie, smaczne i naprawdę fajne do szkoły. Zapraszam!

SKŁADNIKI:

1 dojrzały banan
1 jajko
kilka kropel esensji waniliowej
1/4 filiżanki syropu klonowego
1/2 szklanki dowolnego mleka
3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczkę cynamonu
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
szczypta soli
obrane jabłko

WYKONANIE:

Rozgnieść w misce banana, dodać jajko, wymieszać, następnie wanilię , syrop klonowy, wlać mleko i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać, wrzucić składniki sypkie, czyli płatki cynamon i proszek do pieczenia oraz sól. Jeszcze raz dobrze wymieszać i odstawić do napęcznienia.
W międzyczasie przygotować dodatki na wierzch mufinek, u mnie jest to jabłko pokrojone w drobną kostkę, mogą być to borówki amerykańskie, maliny orzechy, pokruszona czekolada, lub cokolwiek Wam przyjdzie do głowy.
Napęczniałym ciastem napełnić papilotki do mufinek, wierzch udekorować pokrojonym jabłkiem, posypać cynamonem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, opcja góra-dół, piec 30 minut. Po upieczeniu wystawić do ostygnięcia. Pamiętać o tym, żeby wziąć ze sobą do szkoły lub do pracy… :). Smacznego!

Surówka z selera

Bardzo smaczna, do obiadu i nie tylko ….

SKŁADNIKI:

1 seler
1-2 jabłka
4 łyżki rodzynek
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżki soku z cytryny
pieprz i sól do smaku

WYKONANIE:

Seler obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka również umyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Oba składniki wymieszać w misce i polać sokiem z cytryny, wymieszać, wrzucić rodzynki.
Zrobić sos: majonez wymieszać z jogurtem , dodać pieprzu i soli wymieszać , polać seler z jabłkiem i dobrze wymieszać. Odstawić do przegryzienia smaków. Podawać do drugiego dania, do mięsa. Baaardzo smaczne!

Racuszki serowe

Smaczna, szybka przekąska, gdy nie mamy czasu …. .

SKŁADNIKI:

0,25 kg białego twarogu półtłustego
3 jajka
4 łyżki mąki
8g cukru waniliowego (małe opakowanie)
3 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki oleju rzepakowego
opcjonalnie: 3 łyżki rodzynek, lub 3 jabłka pokrojone na mniejsze cząstki

WYKONANIE:

Twaróg rozgniatam widelcem na talerzu. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do sera , wymieszać, dodać szczyptę soli a następnie cukier waniliowy i cukier. Wszystko wymieszać widelcem. Teraz dodać mąkę i również wymieszać, można zrobić to mikserem. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do ciasta i wszystko delikatnie wymieszać, na koniec wrzucić rodzynki lub jabłka lub jedno i drugie, jeśli mamy ochotę. Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść łyżką ciasto i formować małe placuszki. Usmażone racuszki odsączyć z tłuszczu. Podawać z cukrem pudrem lub bez. Smacznego!

CHŁODNIK

Na pamiątkę nadzwyczaj upalnego, niezwykle suchego lata 2018 …. .

SKŁADNIKI:

1 pęczek botwinki
2 ogórki gruntowe
kilka rzodkiewek
czosnek
koper
szczypiorek
1 kefir lub maślanka, można dodać trochę jogurtu
pieprz i sól do smaku.

WYKONANIE:

Botwinkę umyć pokroić na drobno, również buraczki, wrzucić na osolony wrzątek podgotować 5-10 minut.
Ogórki gruntowe obrać ze skórki i pokroić w kostkę, tak samo postąpić z rzodkiewką, koperkiem i szczypiorkiem. Wszystkie warzywa zmieszać , dodać kefir, można zmieszać z jogurtem lub maślanką , dodać do smaku pieprz, sól i 1 ząbek czosnku (lub więcej jeśli macie ochotę).

Zasiąść i zajadać w czasie upalnego popołudnia! Yummi!

Szarlotka, wspaniale prosta, po prostu wspaniała

na leniwe, niedzielne popołudnie, super kruche ciasto kruche, zapraszam!

SKŁADNIKI na ciasto:

3 szklanki maki pszennej, tortowej, można zmieszać z krupczatką, można oprócz tych trzech szklanek dodać pół szklanki krupczatki

1 szklanka cukru pudru
1 kostka naprawdę zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany ( u mnie 12%)
4 żółtka
jabłka przygotowane wg przepisu z bloga

WYKONANIE:

na stolnicę wysypać odmierzoną mąkę , cukier puder, proszek do pieczenia oraz zimne masło.
Masło wraz z wszystkimi sypkimi składnikami posiekać na drobne i dobrze wymieszać. Dodać żółtka i śmietanę i szybko wyrobić dłońmi , uformować kulę. Podzielić ją na pół. Pierwszą połowę włożyć do lodówki w celu schłodzenia, drugą rozwałkować i wyłożyć dno przygotowanej blaszki, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (program „Ciasto” 195 st.) na ok 12-15 minut i podpiec.
Wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia. Następnie wyłożyć na spód usmażone jabłka, a na jabłka wyłożyć drugą część ciasta wyciągniętego z lodówki i rozwałkowanego na kawałki. Wstawić do tak samo nagrzanego piekarnika na około 35-40 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Zaprosić znajomych i cieszyć się pysznym smakiem! Jest yummy!

Sos śmietanowo-chrzanowy ze schabem pieczonym

baaaardzo smaczne, solidny obiad.

SKŁADNIKI na sos:

1 l bulionu drobiowo-wołowego
2 kulki jałowca
2-3 ziela angielskie
2 liście laurowe
250 ml śmietany 12-18%
1 łyżeczka chrzanu (lub więcej)
1 łyżka mąki pszennej
P&S

SKŁADNIKI na marynatę do mięsa:

3/4 łyżeczki czosnku granulowanego lub po prostu przeciśniętego przez praskę 2 ząbki
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka soli
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki kminku
olej, masło
1400 g schabu

WYKONANIE:

Do bulionu dodać jałowiec, ziele angielski i liście laurowe, zagotować, dusić ok 15-20 minut.
Następnie dodać chrzan, śmietanę, mąkę, Wymieszać, zmiksować blenderem. Doprawić i zagotować.

Schab natrzeć marynatą, zostawić w lodówce na noc, na drugi dzień upiec w piekarniku, ostudzić, zimne pokroić na plastry, polać sosem chrzanowym. Podawać z kaszą, surówką z marchewki i jabłka, i z czerwonej kapusty.Smacznego!

Zupa czosnkowa

Smaczna, prosta i szybka. Na imprezkę, yummi!

SKŁADNIKI:
8 ząbków czosnku
1/4 średniego selera
1 średnia marchewka
2 łyżki masła
100 g serka topionego, śmietankowego
natka pietruszki
makaron

WYKONANIE:
1/ czosnek posiekać lub zmiażdżyć, seler i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2/ do garnka włożyć masło, dodać czosnek i bardzo krótko poddusić, dodać starte warzywa i jeszcze poddusić z odrobiną wody.
3/ dodać pokrojony serek, wlać gorącej wody lub bulionu do wymaganej ilości (2-3 litry), zamieszać i zagotować
4/ doprawić pieprzem i solą, serek musi być roztopiony , można wszystko zmiksować, wówczas będzie to zupa-krem, wrzucić zieloną pietruszkę.
Na talerzach rozłożyć makaron, nalać zupy i smacznego!

Kompot z suszu na Wigilię

Często nielubiany, niechciany, a mój kompot jest pyszny każdy chce więcej, więc…. zapraszam do przepisu:

SKŁADNIKI:
dużo suszonych owoców, wystarczą jabłka, gruszki i śliwki. Po ok. 30 dag. Śliwki kupuję bez pestek , trochę wędzonych i reszta zwykłych suszonych, nie kalifornijskich, kupuję na rynku.

WYKONANIE:
Owoce, przebrać, opłukać, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, zostawić najlepiej na balkonie na całą noc, aby woda naszła sokiem z owoców.
Na drugi dzień zagotować to wszystko i osłodzić cukrem do smaku. Nie gotować , tylko grzać do momentu zagotowania, posłodzić i wyłączyć. To wszystko. Zostawić do ostygnięcia, do wieczora, do Wigilii, potem przelać do dzbanka lub wazy i szklanek.
Jeśli komuś nie podpasuje ten smak, można do owoców dodać wedle uznania np. pomarańcze, cytryny, figi, do smaku można wrzucić kilka goździków i dodać troszkę cynamonu. Mi wystarczy sam cukier. Kompot jest naprawdę yummi.

Zupa-krem z marchewki i kalafiora

SKŁADNIKI:
0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
4 sztuki marchewek
200g kalafiora
1 duży ziemniak
1 mała cebula
1/2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta chili
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cukru

WYKONANIE:
Bulion zagotować. Marchewkę pokroić na kawałki, kalafiora podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w kostkę, ziemniaki pokroić na ćwiartki. Wszystkie warzywa wrzucić do bulionu, dodać pieprz, sól i chili. Całość gotować aż warzywa będą miękkie (ok.20 minut). Garnek zestawić z ognia, dodać świeżo starty imbir, szczyptę gałki muszkatołowej, łyżeczkę cukru. Całość zmiksować na gładki krem. Smacznego!

Żurek

SKŁADNIKI:

3 litry wody
włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, liście selera
1 cebula
2-3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
20 dag boczku surowego wędzonego
2-3 łyżki mąki
pół szklanki mleka lub kubeczek śmietany
1 butelka zakwasu
3 ząbki czosnku
sok z cytryny
majeranek
chrzan

WYKONANIE:

Zagotować wodę w garnku, wrzucić wcześniej przygotowaną włoszczyznę: marchew, pietruszkę, seler.
Gotować wywar, wrzucić pieprz i ziele angielskie. Pokroić w kostkę cebulę, pół cebuli wrzucić do garnka.
Po chwili wrzucić roztarte z solą ząbki czosnku.
Drugą połowę cebuli pokrojonej w kostkę usmażyć razem z drobno pokrojonym boczkiem. W kubeczku zmieszać zakwas z mlekiem lub śmietaną, odstawić na bok, aby wytworzył się gluten.
Do ciągle gotującego się wywaru wrzucić usmażony boczek z cebulą, gotować dalej, następnie wlać zakwas z mlekiem lub śmietaną, zagotować, po chwili dodać liście laurowe, pogotować, następnie dodać cukier do smaku. Po chwili wrzucić dla ostrości starty chrzan i doprawić majerankiem.

WAŻNE: można żurek zrobić na wywarze z białej kiełbasy lub kiełbasy polskiej surowej. Po zagotowaniu wyciągnąć kiełbasę i dalej gotować zgodnie z przepisem, a kiełbasę pokroić w plastry i na końcu wrzucić do gotowej zupy lub rozłożyć na talerzach. I gotowe, Smacznego!!!