Śledzie z czosnkiem i majerankiem

odlotowe, jak to śledzie…!

SKŁADNIKI

6 płatów matiasów (0,5 kg)
3 cebule
3 lub więcej ząbków czosnku
1-2 łyżki majeranku
2 liście laurowe
1 łyżka ziaren jałowca
5 ziaren ziela angielskiego
sok z jednej cytryny
2- 3,5 łyżki octu winnego
olej rzepakowy – tyle, żeby przykryć śledzie
czarny pieprz cytrynowy
czarny pieprz czosnkowy

WYKONANIE:

Śledzie trzeba wymoczyć w celu usunięcia nadmiaru soli, często odlewając wodę. Wysuszyć płaty śledziowe, odsączyć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Pokroić płaty na kawałki. Przełożyć do miseczki, dodać liście laurowe, ziarna jałowca, ziela angielskiego. Obrać czosnek i drobno posiekać, wlać sok z cytryny i ocet winny. Wsypać majeranek, pieprz czosnkowy i cytrynowy. Wszystko wymieszać.
pokroić drobno cebulę. Śledzie przełożyć do słoika z zakrętką. Układać śledzie ściśle, przesypując cebulką. Zalać olejem, zakręcić i odstawić do lodówki. Kosztować po 3-4 dniach. Smacznego!

Świąteczne rożki migdałowo-orzechowe

rozpływają się w ustach … , znikają natychmiast …. Polecam.

SKŁADNIKI:
5 dag mielonych migdałów
5 dag mielonych orzechów laskowych
28 dag mąki
7 dag cukru
szczypta soli
cukier waniliowy
1 jajko 2 żółtka
20 dag masła
cukier puder do posypania

WYKONANIE:
Mąkę i sól przesiać do miski, dodać migdały i orzechy, cukier, sól, cukier waniliowy. Wymieszać. Wbić jajko i dwa żółtka, następnie dodać pokrojone na kawałki masło. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować wałeczek, a z niego rożki. Piec rożki w 200 st C do momentu aż się zezłocą. Gorące obtoczyć w cukrze pudrze. Schować dobrze, bo same znikają! 🙂

Kotlety z kalafiora

bardzo smaczne, vege, polecam!

SKŁADNIKI:
1 kalafior
1 jajko
szczypior 3 grube gałązki
4 łyżki mąki kukurydzianej lub inna (pszennej, pełnoziarnistej)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól do smaku
1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki/szczypta kurkumy lub curry

WYKONANIE:
Kalafiora oczyszczamy, płuczemy i wstawiamy do gotowania dodając łyżeczkę cukru , potem soli. Gotujemy do miękkości, ale żeby jeszcze zachował kruchość. Odcedzamy i rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy dodatki – może być to szczypiorek – 3 grube gałązki drobno pokrojone, lub inne warzywo- papryka czerwona, cukinia, pieczarki, można dodać też boczek lub kiełbaskę – możemy skomponować kotlety wg własnego uznania. Mieszamy, dodajemy 1 jajko i dalej mieszamy dodają gałkę muszkatołową, sól, pieprz, czerwoną paprykę. Następnie dodajemy 4 łyżki mąki. Z takiej dobrze wymieszanej masy formujemy kotleciki , panierujemy lekko w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Podajemy jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Naprawdę yummie!

PULPECIKI

pyszne, łatwe, starczą na 2-3 dni

SKŁADNIKI:
0,5 kg mięsa mielonego, najlepiej zmieszać indycze i wieprzowe pół na pół
0,5 l wody
kostka bulionowa mięsna
kostka bulionowa warzywna
marchewka pokrojona w cienkie plasterki
koperek
1-2 łyżki śmietany
ewentualnie łyżkę mąki

WYKONANIE:

1. Zrobić pulpety- usmażyć cebulkę drobno pokrojoną, dodać do mięsa, wrzucić 1 jajko, przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona albo inne do smaku, namoczony w mleku i rozdrobniony kawałek ciemnego chleba.
Wymieszać, ukształtować kulki, lekko obtoczyć w mące.

2. Zagotować wodę z kostkami bulionowymi, dodać marchewkę w plasterkach

3. Doprowadzić do wrzenia, wrzucić pulpety i gotować 10 minut.

4. Pulpety wyciągnąć, dodać koperek, śmietanę rozrobioną z mąką (lub bez, jeśli nie chcemy mąki), zagotować przez 2-3 minuty.

5. Wrzucić ponownie pulpety i gotować jeszcze przez 5 minut.

Dobrze doprawione są naprawdę pyszne!

Kaszotto

to jedna z wersji dania pod tą nazwą. Jest wege, szybkie i smaczne. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
1 cebula
6-7 pieczarek
3 garście jarmużu
garść suszonych pomidorów
szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej
pieprz i sól

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do zezłocenia na oleju.Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i dorzucić do cebuli, to samo zrobić z suszonymi pomidorami (pokroić na drobne części). Następnie jarmuż podrzeć na kawałki i wrzucić do reszty składników. W międzyczasie zagotować 2 szklankach wody 1 szklankę kaszy, posolić. Gdy kasza będzie gotowa wrzucić ją do warzyw, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą.

Smacznego!

BULION – to podstawa!

Bardzo potrzebny, warto go mieć na tzw. podorędziu, np. zamrożony w lodówce …. .

SKŁADNIKI:

dużo włoszczyzny:
3-4 marchwie
2-3 pietruchy (korzenie)
1/2 ćwiartki selera
por
cebula
pomidor
pieprz, ziele angielskie, sól, zielona pietruszka, lubczyk , kurkuma, łyżeczka cukru (wszystkie przyprawy wedle uznania).
Kawałek ładnej wołowiny (szponder) lub szyja z indyka, czy skrzydełka z kurczaka, czy po prostu porcja rosołowa, mięso pomijamy jeśli chcemy mieć bulion warzywny.

WYKONANIE:

Do zimnej wody wkładamy mięso i zagotowujemy, po 5 minutach od zagotowania skręcamy ogień i na wolnym ogniu długo gotujemy (ok. 1 godzinę). Potem wyjmujemy ewentualne szumowiny, podkręcamy ogień i wrzucamy po kolei w odstępach 3 minut: marchew obraną, pietruchę, seler, por, cebulę, pieprz, ziele angielskie, sól. Teraz możemy uzupełnić wodę do pożądanej ilości. Następnie wrzucamy pomidora pokrojonego na drobne części, zieloną pietruszkę, lubczyk, kurkumę i na końcu odrobinę cukru. . Wyłączamy, czekamy aż ostygnie, odcedzamy. Potem możemy wlać do słoika i pozostawić na kilka dni w lodówce lub przelać do woreczka i zamrozić.
Wykorzystać przy gotowaniu zupy lub sosu. Smacznego!

WYKONANIE:

Jabłka do szarlotki

najlepiej te z ogródka, kwaskowate, w sam raz do słoika na zimę, aby później móc popisać się swoją szarlotką zimą…..

SKŁADNIKI:

Jabłka, ilość nieograniczona
kilka łyżek cukru
1-2 łyżeczki cynamonu

można dodać goździki lub rodzynki

WYKONANIE:
Należy przygotować jabłka, jest to najcięższy kawałek roboty, ponieważ należy je umyć i obrać ze skórki, oczyścić z wszelkich robaczków i pozostałościach po nich. Następnie należy te jabłka obkroić z miąższu zostawiając ogryzki i inne niedoskonałości i je po prostu wyrzucić.

W dużym garnku wlać 1 cm wody na dno, zagotować do wrzenia i wrzucić na to obkrojone kawałki jabłek. Przykryć, nie mieszać, zostawić na np. 15 minut. Teraz postępowanie zależy od tego jakie jabłka chcemy mieć: jeśli chcemy mieć wszystko w postaci musu – nie ruszać i czekać aż się wszystko rozgotuje. Potem przyprawiać. Ja lubię mieć trochę jabłek w kawałkach więc nie pozwalam się rozgotować wszystkim jabłkom do końca, mieszam zawartość garnka od czasu do czasu, tak aby wszystkie kawałki były „dotknięte” gotowaniem, po prostu muszą być miękkie. Wówczas przyprawiam: dodaję kilka łyżek cukru, np.:4-5, 2 łyżeczki cynamonu i wyciskam sok np. z 1/4 cytryny. Mieszam, czekam aż cukier się rozpuści i gorące wkładam do przygotowanych wcześniej słoiczków. Nakładam, mocno zakręcam i odwracam do góry dnem. Zostawiam do ostygnięcia. Czasami je pasteryzuję dla pewności, ale nie jest to konieczne.
Zimą jak znalazł do szarlotki!

Sernik z rosą

Cudowny, wykwintny, elegancki sernik wzorowany na „Moje Wypieki”.

SKŁADNIKI:

SPÓD:
250g maki pszennej
100g zimnego masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

MASA SEROWA:
1,5 kg twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie lub przeciśniętego prze praskę, u mnie „Twój ulubiony” 1,5 kg czyli 1,5 wiaderka
2 opakowania (razem 80g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 szklanka cukru (najlepiej drobny, do wypieków)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2,5 szklanki mleka
2 jajka
4 żółtka

PIANA:
6 białek (od wcześniej wykorzystanych żółtek)
1 szklanka cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (wyjąć z lodówki co najmniej 4 godziny wcześniej)

WYKONANIE:
Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dodać masło, szybko posiekać, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30-60 minut.
Po tym czasie wyłożyć ciastem dno blachy 28×34 lub 35 x 40, ponakłuwać widelcem i piec 12-15 minut w temperaturze 180 st., do lekkiego zezłocenia.
Teraz czas przygotować masę serową: wszystkie składniki na masę serową zmiksować razem do połączenia. Nie miksować zbyt długo. Masę wylać na podpieczony spód, będzie bardzo rzadka, ale tak ma być!
Wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu.
Około 10 minut przed końcem pieczenia przygotować piankę: ubić 6 białek na sztywno, pod koniec dodawać cukier łyżka po łyżce , ubijając. Gorący sernik wyjąc z piekarnika i wyłożyć na niego pianę, wyrównać i ozdobić.Ponownie wstawić do piekarnika i piec 15 minut bez termoobiegu do zezłocenia sie pianki. Po tym czasie piekarnik wyłączyć a sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku na 15 minut. Potem wyciągnąć. Po około 1 godzinie od wyjęcia sernika z piekarnika na piance powinny sie pojawiać kropelki rosy. Sernik jest wyśmienity! Smacznego !

Zupa z dyni 2 – na słodko

Klasyka gatunku, taka zupa z dyni kojarzy mi się z dzieciństwem….

SKŁADNIKI:

1/2 średniej dyni, u mnie Bambino
mleko dowolne, tyle ile chcemy zupy
cukier
sól
olejek migdałowy
szczypta cukru waniliowego

WYKONANIE:

Dynię oczyszczamy i kroimy w kostkę wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby woda zakryła dynię. Gotujemy, gotujemy tak długo aż dynia zacznie się rozpadać, wówczas miksujemy i dolewamy mleka tyle i ile zupy chcemy. Należy zwrócić uwagę by nie była za rzadka ani za gęsta. Doprawiamy dodając cukier, cukier waniliowy, sól, kilka kropel olejku migdałowego. Wymieszać, smacznego!

Zupa z dyni 1 – wytrawna

Sezon na dynię trwa, więc trzeba to wykorzystać. Zupa – to chyba najprostsza potrawa z dyni….

SKŁADNIKI:

2-3 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 kg dyni, u mnie Bambino
2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
2,5 litra wywaru, może być to wywar warzywny lub bulion lub woda z rozpuszczoną kostką rosołową.
sól
pieprz,
szczypta gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki curry
szczypta cynamonu
100 ml śmietany
pestki z dyni

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć , dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać marchew obraną i pokrojoną w drobną kostkę. Dale smażyć mieszając. Odstawić.Przygotować dynię: obrać ze skórki, usunąć pestki i włókna , pokroić w kostkę, dodać do marchewki i cebuli i dalej smażyć. Po chwili zalać bulionem, gotować pod przykryciem ok. 30 minut, aż dynia będzie się rozpadać. Odstawić do przestygnięcia, zmiksować na gładko, przyprawić: dodać pieprz, gałkę, sól, curry i na końcu cynamon. Można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Podawać posypaną przyprażonymi pestkami z dyni. Smacznego!