Pyszne ciasteczka-śnieżynki z orzechami

skorzystałam z przepisu zamieszczonego w Małej Cukierence

SKŁADNIKI:

220g miękkiego masła

1 żółtko

50 g cukru pudru

kilka kropli aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego

300 g mąki

100 g drobno posiekanych dowolnych orzechów, może być więcej wówczas są jeszcze bardziej kruche

szczypta soli

cukier puder do obtoczenia

SPOSÓB WYKONANIA:

Masło ucieramy mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy pozostałe składniki: żółtko, cukier puder, mąkę, aromat, szczyptę soli i orzechy. Mieszamy mikserem aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy małe kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy na funkcji termoobieg w temperaturze 170 st przez około 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia na około 10 minut, następnie jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze. Przechowujemy w blaszanym pudełku. Cisteczka sa yummi, polecam!.

Chutney z czerwonej cebuli

smaczna przystawka w postaci mazidła do mięs, można pasteryzować

SKŁADNIKI:

5 dużych, czerwonych cebul (ok.0,5 kg)

6 łyżek oliwy

3 łyżki brązowego cukru

3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego

100 ml czerwonego wytrawnego wina

200 ml wody

3 listki laurowe

sok z połowy cytryny

4 łyżki octu balsamicznego

P&S do smaku

SPOSÓB WYKONANIA:

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, dusimy na małym ogniu przez 15 min aż będzie miękka.

Następnie dodajemy brązowy cukier i dusimy kolejne 3 minuty, następnie dodajemy czosnek, liść laurowy (pokruszony), wino i wodę. Dusimy na wolnym ogniu aż płyny wyparują a cebula będzie bardzo miękka (ok.1-1,5 godziny).

Dodajemy sok z połowy cytryny, ocet balsamiczny i doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie mieszamy. Po 5 minutach zdejmujemy z ognia i przekładamy do naczynia. Możemy włożyć do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcić. Do mięsa jest yummi !

Zupa rybna

pyszna zupka wg mojego autorskiego przepisu, Yummie!

SKŁADNIKI:

dwie dorady całe, z głową i ogonem

średnia cebula

ząbek czosnku

marchewka

pietruszka

pół papryki

3-4 ziemniaki

koperek

2 łyżki kimczi

koperek

1-2 łyżeczki cukru

SPOSÓB WYKONANIA:

Najpierw ugotowałam wywar z dorady: obcięłam głowę i ogon. Zagotowałam ok. 2 litry wody, dodałam pokrojoną marchewkę, potem pietruszkę korzeń, kawałek selera i cebulę, następnie wrzuciłam głowy i ogony. Wywar gotowałam ok 40 minut.

W garnku na dnie rozgrzałam ok 2-3 łyżki oliwy, wrzuciłam na nią pokrojona w kostkę cebulę i ząbek czosnku , następnie pokrojoną w cieniutkie talarki marchewkę i starta na dużych oczkach pietruszkę, cały czas smażyłam i mieszałam, następnie wrzuciłam pokrojone w talarki ziemniaki, również podsmażyłam, następnie dorzuciłam paprykę pokrojoną w cienkie plasterki. Jak już wszystko było fajnie podsmażone – zalałam wywarem, samą wodą, bez warzyw, ale dorzuciłam głowy i ogony, żeby dalej się gotowały. Dodałam sól , ok. 1,5 łyżeczki, następnie dodałam 1 duży, dojrzały, pokrojony pomidor. Po kilku minutach dorzuciłam kimczi 2 łyżki, tak, żeby zupa nie była zbyt kwaśna, teraz wrzuciłam sporą garść koperku i kilka listków lubczyku. Na końcu lekko posłodziłam 1 łyżeczką cukru.

W międzyczasie tułów dorad podzieliłam na mniejsze części, posoliłam, popieprzyłam, obłożyłam cebulką i położyłam na patelnię grillową. Pysznie się zgrilowały. Podzielone cząstki powkładałam na talerze przed podaniem zupy. Rozlałam zupę do talerzy. Zupa natychmiast zniknęła….. . I tego Wam życzę! Było pyszne!

Zupa z zielonego groszku

bajecznie prosta i bajecznie smaczna….

SKŁADNIKI:

2,5-3 litry wody

3-4 ziemniaki

2 marchewki

1 duża pietruszka korzeń lub dwie mniejsze

kawałek selera

2 puszki groszku

lubczyk

pieprz, sól, cukier do smaku

WYKONANIE:

W garnku zagotować wodę, obrane i pokrojone ziemniaki wrzucić do gotującego się wrzątku. Marchew umyć i pokroić w drobne plasterki , wrzucić do gotujących się ziemniaków, po kilku minutach wrzucić oczyszczoną pietruszkę i seler.

Cały czas gotować, teraz można rozgnieść ziarna pieprzu (4-5 ile kto lubi) i wrzucić do gotującej się zupy. Po kilku minutach należy dodać sól , uzupełnić wodę i wrzucić odsączony groszek z jednej puszki. Drugą puszę otworzyć, odsączyć i przesypać do naczynia, w którym będziemy blendować. Do wciąż gotującej się zupy można wrzucić kawałek pomidorka lub całego i po chwili ze dwa liście lubczyku. Zupę pogotować, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę masła. Poczekać do rozpuszczenia i wymieszania się smaków. Wyłączyć. Do naczynia z groszkiem z drugiej puszki chochelką wlewamy gęste z zupy (ważne, żeby były ziemniaki) i trochę wywaru. To wszystko , razem z groszkiem blendujemy, aby powstała gęsta zawiesina i wlewamy to do zupy. W ten sposób mamy zupkę troszkę zagęszczoną. Podgrzewamy i gotowe!

SAŁATKA Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ

wspaniała przekąska wegetariańska, na lato i nie tylko, zapraszam …… .

SKŁADNIKI:

1 młoda cukinia

1 mięsisty, spory pomidor

kilka zielonych szparagów, nie za cienkich

ząbek czosnku

koperek, pietruszka natka

sól i pieprz

1 łyżka oleju roślinnego do grillowania

2 łyżki oleju (u mnie lniany)

WYKONANIE:

  1. Cukinię umyć, pokroić w plastry, nie za cienkie.
  2. Na patelni grillowej rozgrzać i rozprowadzić 1 łyżkę oleju roślinnego
  3. Rozłożyć cukinie i zgrillować je z obydwu stron
  4. Pomidora przekroić na pół i pokroić w półplasterki, nie za cienkie
  5. Szparagi obrać, pokroić w kawałki o długości 3-4 cm i ugotować krótko na parze.
  6. Koperek i natkę pietruszki pokroić drobno.
  7. Wszystkie warzywa włożyć do miski, wycisnąć ząbek czosnku, posypać koperkiem i natką pietruszki, dodać 2 łyżki oleju lnianego, sól i pieprz, wymieszać.

Podawać, jest yummi!

Ciasto z truskawkami na lato

szybkie, łatwe, na letnie popołudnie…… .Zapraszam!

SKŁADNIKI:

200g masła

1 opakowanie (16g) cukru pudru

1/3 szklanki mleka

2 1/4 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 białek

3/4 szklanki cukru

5 żółtek

płatki migdałowe

0,6 kg truskawek, można zmieszać truskawki z borówkami, lub maliny z borówkami.

WYKONANIE:

Do rondelka dodajemy masło, cukier waniliowy i mleko. Podgrzewamy mieszając aż masło się roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia.

Przesiewamy mąkę , dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier, miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia składników.

Do piany z białek powoli dodajemy roztopione masło z mlekiem, mieszamy szpatułką, Następnie w trzech, czterech partiach dodajemy mąkę, po każdym dodaniu mieszamy łyżką lub szpatułką.

Cisto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i na wierzchu układamy truskawki. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 55-60 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia, następnie posypujemy cukrem pudrem, wyciągamy z blachy i kroimy na kawałki. Ciasto jest puszyste i wilgotne. Smacznego!

ORZECHOWIEC vel MIODOWNIK

Nie znam nikogo komu to ciasto by nie smakowało, nawet jak nie wyjdzie, jest cudowne, pyszne, na święta, na każdą okazję, dla łasuchów, dla wszystkich, zapraszam!

SKŁADNIKI:

NA CIASTO:

  • 0,5 kg maki pszennej , tortowej
  • 1 kostka masła 200g
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

NA MASĘ ORZECHOWĄ:

  • 30 dag orzechów, mogą być różne: włoskie, laskowe, ziemne
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki miodu

NA MASĘ BUDYNIOWĄ:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5-0,6 l mleka
  • 15 dag cukru pudru
  • 30 dag masła

  • powidła śliwkowe lub z czarnej porzeczki, ważne by były kwaskowe, nie za bardzo słodkie.

WYKONANIE:

Wszystkie składniki na ciasto połączyć na stolnicy i szybko zagnieść, aż będzie gładki i lśniące. Podzielić na trzy równe części, każdą zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut żeby się schłodziło. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i każdą część rozwałkować, włożyć do formy 22×35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i upiec przez góra 15 minut w 180st. na opcji góra-dół (aż ciasto będzie złociste).

Zanim upieczemy trzeci placek należy przygotować masę orzechową:

Orzechy potłuc na drobno i uprażyć na patelni, następnie dodać masło, cukier i miód i wszystko mieszając przesmażyć. Następnie rozsmarować na trzecim placku i również upiec. Wszystkie placki pozostawić do ostygnięcia.

Teraz należy przygotować masę budyniową: dwa budynie gotujesz wg przepisu na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości mleka: 0,5-0,6 litra. Cały czas mieszać, żeby nie było grudek i żeby budyń się nie przypalił. Gdy będzie gesty – odstawić do ostygnięcia przykrywając folią przezroczystą. Czekać do całkowitego ostygnięcia, następnie utrzeć w naczyniu masło, dodać cukier, następnie ucierając na najwyższych obrotach dodawać budyń łyżka po łyżce. I masa jest gotowa!

Gdy placki ostygną, przystępujemy do połączenia wszystkich elementów: pierwszy placek smarujemy cienko połową powideł śliwkowych, następnie wykładamy połowę masy budyniowej, kładziemy drugi placek. Ten również smarujemy połową powideł śliwkowych i wykładamy drugą część masy budyniowej. Na górę kładziemy trzeci placek, ten z orzechami. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Ciasto musi się przegryźć i zmięknąć. I gotowe!

Piernik długodojrzewający – część 2

pora przynieść ciasto na piernik, może być kilka dni przed Wigilią, w polewie może spokojnie postać parę dni

SKŁADNIKI:

zrobione wcześniej ciasto wg przepisu „Piernik długodojrzewający- część 1”

2 słoiczki konfitury ze śliwek węgierek

orzechy włoskie do dekoracji

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

50 g masła

50g śmietany kremówki

200g czekolady

WYKONANIE:

Przyniesione ciasto zostawiamy na jakiś czas, żeby „odtajało” (ja pozostawiłam na całą noc). Następnie dzielimy je na trzy części i każdą z nich rozwałkowujemy tak, by powstał placek o grubości ok. 5 mm, na średnią blachę ( u mnie 30×36 cm ). Taką blachę z wyłożonym na dnie plackiem wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut lub do „suchego patyczka” na opcji termoobiegu w temperaturze 160 st, . Tak pieczemy trzy placki. Placki po upieczeniu sa miękkie i pulchne, zostawiamy je do pełnego ostygnięcia. Następnie smarujemy je konfiturą i przekładamy. W takim stanie piernik powinniśmy zawinąć w ściereczkę i pozostawić na conajmniej 24 godziny, Najlepiej docisnąć go ciężkimi książkami. Przed samą Wigilią odwijamy piernik, okrawamy jego brzegi, żeby były równe i ładne i kroimy go na np. trzy lub cztery mniejsze pierniki lub tak jak chcemy.

POLEWA – WYKONANIE:

W garnuszku rozpuszczamy na ogniu masło, śmietanę i czekolady. Wszystko razem mieszamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy polewa jest gładka odstawiamy ją do ostygnięcia. Smarujemy polewą pierniki ze wszystkich stron. Z wierzchu zdobimy pokruszonymi orzechami i płatkami z migdałów. Piernik wygląda pięknie i obłędnie smakuje. Polecam!

SAŁATKA Z CZERWONEJ FASOLI

SKŁADNIKI:

1 puszka czerwonej fasoli

1 średni por

1 puszka ananasów

30 dag ostrego żółtego sera

sos: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, sół, ostra, mielona papryka.

WYKONANIE:

Fasolę odsączyć na sitku, por rozciąć wzdłuż, dokładnie wypłukać i pokroić w cienkie paseczki. Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić na małe kawałeczki, ser pokroić w drobną kostkę, obsypać go papryką. Wymieszać wszystkie składniki, zrobić sos i dodać do reszty. Smacznego!

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 2

bardzo dobra, jeśli nie macie nic przeciwko rybny smakom, zapraszam!

SKŁADNIKI:

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

1 puszka czerwonej fasoli

ok. 50 g sera żółtego

2 czerwone papryki

4 ogórki kiszone

3 jajka na twrado

1 mały jogurt naturalny

3 łyżki majonezu

pieprz i sól.

WYKONANIE:

Tuńczyka rozgnieść widelcem, pokroić w kostkę ser żółty, paprykę, ogórki i jajka. Wszystko wymieszać. Z majonezu i jogurtu zrobić sos, doprawić pieprzem i solą do smaku, połączyć z resztą składników. Schłodzić w lodówce. Smacznego.