Murzynek

każdego urzeknie ten pyszny kawałek słodkiego, czekoladowego przysmaku….

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki cukru
  • 4 duże jaja (żółtka oddzielone od białek)
  • 250g margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • olejek migdałowy
  • jakieś bakalie: orzechy, migdały, rodzynki lub skórka pomarańczowa obsypane mąką
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób wykonania:

Zagotować cukier, margarynę/masło z wodą i kakao, mieszać na ogniu aż cukier zupełnie się rozpuści. Odlać pół szklanki na lukier. Resztę odstawić do ostudzenia. Po ostygnięciu dodać do masy mąkę z proszkiem, żółtka, bakalie. Na boku ubić pianę z 4 białek, dodać do masy i lekko wymieszać łyżką. Można dodać pokruszoną czekoladę, ciasto będzie wtedy bardziej wilgotne i czekoladowe. Masę wlać do przygotowanej wcześniej foremki, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut w temp. 180 st. opcja góra/dół.

Po upieczeniu i ostygnięciu polukrować. Dobrze jest lukrować gdy ciasto jest jeszcze lekko letnie, lepiej rozprowadza się lukier.

Smacznego!

Kapusta kiszona z grzybami

…to taki niby-bigos na Wigilię, pyyyszna! Zapraszam!

SKŁADNKI:

0,5 kg kapusty kiszonej

dopełnić kapustą białą ugotowaną, żeby nie było za kwaśne, max 20 dag, można dostosować proporcje wg uznania i kwaśności kapusty

1 dużą marchew

60 dag suszonych grzybów

30 dag pieczarek, najlepiej brązowych do pełni smaku

1 duża cebula

woda

przyprawy: pieprz, ziele angielskie, sól, liść laurowy, kminek, cukier

WYKONANIE;

Suszone grzyby płuczę i zalewam wrzątkiem, zostawiam na noc żeby zmiękły , na drugi dzień gotuję je w tej samej wodzie do miękkości (30-40 minut). W międzyczasie cebulę obieram i kroję na drobno smażę na patelni na maśle i w 2 łyżkach oleju tak, żeby była szklista. Po ugotowaniu i przestygnięciu grzybów dokładam je do cebuli razem smażę, przyprawiam do smaku pieprzem i solą, dodaje pieczarki i wszystko duszę jakieś 10-15 minut.

Kapustę odciskam z wody, gdy jest za kwaśna – płuczę na sitku przegotowaną wodą. Kroję na drobne części, następnie wkładam do garnka i zalewam wrzątkiem tak by tylko przykryć kapustę. Marchewką oczyszczam, myję i ścieram na dużych oczkach. Kapustę zagotowuję, dodaję startą marchewkę, początkowo gotuję kapustę bez przykrycia. Po kilku minutach od dodania marchewki dodaję kapustę słodką, mieszam, aby smaki się wymieszały. Następnie dodaję pieprz ok 6 ziarenek, 3 kulki ziela angielskiego, cały czas gotuję, następnie dodaję zawartość patelni, mieszam wszystko i nadal gotuję, solę do smaku. Następnie wkładam 3-4 liście laurowe, kilka ziarenek kminku. Gotuję kapustę aż będzie miękka, ok .20 minut, na koniec do smaku dodaję 1 łyżeczkę cukru. Mieszam, gotuję jeszcze przez 10 minut i wyłączam. Tak ugotowaną kapustę zostawiam w chłodnym miejscu, powinna się przegryźć , najlepsza jest na drugi, trzeci dzień. Można jeść na zimno lub na ciepło. Smacznego!

Pasta z dyni z suszonymi pomidorami

wzorowana na przepisie z Jadłonomii

SKŁADNIKI:

1 kg dyni Hokkaido ew. dyni piżmowej

1/2 cebuli

kilka ząbków czosnku (wedle uznania, ja lubię więc dodam ok 4 ząbki)

3-4 łyżki posiekanej pietruszki

szczypta płatków chilli

1 1/2 łyżki octu balsamicznego (można zamiennie zastosować sok z cytryny)

5 suszonych pomidorów

sól, czarny pieprz

oliwa

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Piekarnik rozgrzać do 220 st.
  2. Dynie pokroić na ćwiartki, łyżką wydrążyć pestki, posmarować oliwą, oprószyć solą.
  3. Piec 30-40 minut aż będzie miękka
  4. Upieczoną dynię wyjąć, ostudzić
  5. Na patelni podsmażyć przez 1-2 minuty drobno pokrojoną cebulę, aż zmięknie, wtedy dodać posiekany czosnek i smażyć aż zacznie pachnieć (kilka-kilkanaście sekund), dodać posiekaną pietruszkę, płatki chilli i smażyć przez kilka sekund.
  6. Upieczoną dynię można obrać ze skórki, ale jeśli jest to dynia Hokkaido – nie jest to potrzebne.
  7. Włożyć dynię do miski, dodać oliwę (2-3 łyżki), ocet balsamiczny, suszone pomidory, sól , czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę.
  8. Do pasty dodać zawartość patelni wraz z oliwa (może być aromatyczna) , doprawić do smaku solą, wymieszać i schłodzić w lodówce, żeby się przegryzła.

Pyszna do świeżego pieczywa! Yummi!

Pyszne ciasteczka-śnieżynki z orzechami

skorzystałam z przepisu zamieszczonego w Małej Cukierence

SKŁADNIKI:

220g miękkiego masła

1 żółtko

50 g cukru pudru

kilka kropli aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego

300 g mąki

100 g drobno posiekanych dowolnych orzechów, może być więcej wówczas są jeszcze bardziej kruche

szczypta soli

cukier puder do obtoczenia

SPOSÓB WYKONANIA:

Masło ucieramy mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy pozostałe składniki: żółtko, cukier puder, mąkę, aromat, szczyptę soli i orzechy. Mieszamy mikserem aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy małe kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy na funkcji termoobieg w temperaturze 170 st przez około 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia na około 10 minut, następnie jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze. Przechowujemy w blaszanym pudełku. Cisteczka sa yummi, polecam!.

Chutney z czerwonej cebuli

smaczna przystawka w postaci mazidła do mięs, można pasteryzować

SKŁADNIKI:

5 dużych, czerwonych cebul (ok.0,5 kg)

6 łyżek oliwy

3 łyżki brązowego cukru

3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego

100 ml czerwonego wytrawnego wina

200 ml wody

3 listki laurowe

sok z połowy cytryny

4 łyżki octu balsamicznego

P&S do smaku

SPOSÓB WYKONANIA:

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, dusimy na małym ogniu przez 15 min aż będzie miękka.

Następnie dodajemy brązowy cukier i dusimy kolejne 3 minuty, następnie dodajemy czosnek, liść laurowy (pokruszony), wino i wodę. Dusimy na wolnym ogniu aż płyny wyparują a cebula będzie bardzo miękka (ok.1-1,5 godziny).

Dodajemy sok z połowy cytryny, ocet balsamiczny i doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie mieszamy. Po 5 minutach zdejmujemy z ognia i przekładamy do naczynia. Możemy włożyć do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcić. Do mięsa jest yummi !

Zupa rybna

pyszna zupka wg mojego autorskiego przepisu, Yummie!

SKŁADNIKI:

dwie dorady całe, z głową i ogonem

średnia cebula

ząbek czosnku

marchewka

pietruszka

pół papryki

3-4 ziemniaki

koperek

2 łyżki kimczi

koperek

1-2 łyżeczki cukru

SPOSÓB WYKONANIA:

Najpierw ugotowałam wywar z dorady: obcięłam głowę i ogon. Zagotowałam ok. 2 litry wody, dodałam pokrojoną marchewkę, potem pietruszkę korzeń, kawałek selera i cebulę, następnie wrzuciłam głowy i ogony. Wywar gotowałam ok 40 minut.

W garnku na dnie rozgrzałam ok 2-3 łyżki oliwy, wrzuciłam na nią pokrojona w kostkę cebulę i ząbek czosnku , następnie pokrojoną w cieniutkie talarki marchewkę i starta na dużych oczkach pietruszkę, cały czas smażyłam i mieszałam, następnie wrzuciłam pokrojone w talarki ziemniaki, również podsmażyłam, następnie dorzuciłam paprykę pokrojoną w cienkie plasterki. Jak już wszystko było fajnie podsmażone – zalałam wywarem, samą wodą, bez warzyw, ale dorzuciłam głowy i ogony, żeby dalej się gotowały. Dodałam sól , ok. 1,5 łyżeczki, następnie dodałam 1 duży, dojrzały, pokrojony pomidor. Po kilku minutach dorzuciłam kimczi 2 łyżki, tak, żeby zupa nie była zbyt kwaśna, teraz wrzuciłam sporą garść koperku i kilka listków lubczyku. Na końcu lekko posłodziłam 1 łyżeczką cukru.

W międzyczasie tułów dorad podzieliłam na mniejsze części, posoliłam, popieprzyłam, obłożyłam cebulką i położyłam na patelnię grillową. Pysznie się zgrilowały. Podzielone cząstki powkładałam na talerze przed podaniem zupy. Rozlałam zupę do talerzy. Zupa natychmiast zniknęła….. . I tego Wam życzę! Było pyszne!

Zupa z zielonego groszku

bajecznie prosta i bajecznie smaczna….

SKŁADNIKI:

2,5-3 litry wody

3-4 ziemniaki

2 marchewki

1 duża pietruszka korzeń lub dwie mniejsze

kawałek selera

2 puszki groszku

lubczyk

pieprz, sól, cukier do smaku

WYKONANIE:

W garnku zagotować wodę, obrane i pokrojone ziemniaki wrzucić do gotującego się wrzątku. Marchew umyć i pokroić w drobne plasterki , wrzucić do gotujących się ziemniaków, po kilku minutach wrzucić oczyszczoną pietruszkę i seler.

Cały czas gotować, teraz można rozgnieść ziarna pieprzu (4-5 ile kto lubi) i wrzucić do gotującej się zupy. Po kilku minutach należy dodać sól , uzupełnić wodę i wrzucić odsączony groszek z jednej puszki. Drugą puszę otworzyć, odsączyć i przesypać do naczynia, w którym będziemy blendować. Do wciąż gotującej się zupy można wrzucić kawałek pomidorka lub całego i po chwili ze dwa liście lubczyku. Zupę pogotować, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę masła. Poczekać do rozpuszczenia i wymieszania się smaków. Wyłączyć. Do naczynia z groszkiem z drugiej puszki chochelką wlewamy gęste z zupy (ważne, żeby były ziemniaki) i trochę wywaru. To wszystko , razem z groszkiem blendujemy, aby powstała gęsta zawiesina i wlewamy to do zupy. W ten sposób mamy zupkę troszkę zagęszczoną. Podgrzewamy i gotowe!

SAŁATKA Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ

wspaniała przekąska wegetariańska, na lato i nie tylko, zapraszam …… .

SKŁADNIKI:

1 młoda cukinia

1 mięsisty, spory pomidor

kilka zielonych szparagów, nie za cienkich

ząbek czosnku

koperek, pietruszka natka

sól i pieprz

1 łyżka oleju roślinnego do grillowania

2 łyżki oleju (u mnie lniany)

WYKONANIE:

  1. Cukinię umyć, pokroić w plastry, nie za cienkie.
  2. Na patelni grillowej rozgrzać i rozprowadzić 1 łyżkę oleju roślinnego
  3. Rozłożyć cukinie i zgrillować je z obydwu stron
  4. Pomidora przekroić na pół i pokroić w półplasterki, nie za cienkie
  5. Szparagi obrać, pokroić w kawałki o długości 3-4 cm i ugotować krótko na parze.
  6. Koperek i natkę pietruszki pokroić drobno.
  7. Wszystkie warzywa włożyć do miski, wycisnąć ząbek czosnku, posypać koperkiem i natką pietruszki, dodać 2 łyżki oleju lnianego, sól i pieprz, wymieszać.

Podawać, jest yummi!

Ciasto z truskawkami na lato

szybkie, łatwe, na letnie popołudnie…… .Zapraszam!

SKŁADNIKI:

200g masła

1 opakowanie (16g) cukru pudru

1/3 szklanki mleka

2 1/4 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 białek

3/4 szklanki cukru

5 żółtek

płatki migdałowe

0,6 kg truskawek, można zmieszać truskawki z borówkami, lub maliny z borówkami.

WYKONANIE:

Do rondelka dodajemy masło, cukier waniliowy i mleko. Podgrzewamy mieszając aż masło się roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia.

Przesiewamy mąkę , dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier, miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia składników.

Do piany z białek powoli dodajemy roztopione masło z mlekiem, mieszamy szpatułką, Następnie w trzech, czterech partiach dodajemy mąkę, po każdym dodaniu mieszamy łyżką lub szpatułką.

Cisto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i na wierzchu układamy truskawki. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 55-60 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia, następnie posypujemy cukrem pudrem, wyciągamy z blachy i kroimy na kawałki. Ciasto jest puszyste i wilgotne. Smacznego!

ORZECHOWIEC vel MIODOWNIK

Nie znam nikogo komu to ciasto by nie smakowało, nawet jak nie wyjdzie, jest cudowne, pyszne, na święta, na każdą okazję, dla łasuchów, dla wszystkich, zapraszam!

SKŁADNIKI:

NA CIASTO:

  • 0,5 kg maki pszennej , tortowej
  • 1 kostka masła 200g
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

NA MASĘ ORZECHOWĄ:

  • 30 dag orzechów, mogą być różne: włoskie, laskowe, ziemne
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki miodu

NA MASĘ BUDYNIOWĄ:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5-0,6 l mleka
  • 15 dag cukru pudru
  • 30 dag masła

  • powidła śliwkowe lub z czarnej porzeczki, ważne by były kwaskowe, nie za bardzo słodkie.

WYKONANIE:

Wszystkie składniki na ciasto połączyć na stolnicy i szybko zagnieść, aż będzie gładki i lśniące. Podzielić na trzy równe części, każdą zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut żeby się schłodziło. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i każdą część rozwałkować, włożyć do formy 22×35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i upiec przez góra 15 minut w 180st. na opcji góra-dół (aż ciasto będzie złociste).

Zanim upieczemy trzeci placek należy przygotować masę orzechową:

Orzechy potłuc na drobno i uprażyć na patelni, następnie dodać masło, cukier i miód i wszystko mieszając przesmażyć. Następnie rozsmarować na trzecim placku i również upiec. Wszystkie placki pozostawić do ostygnięcia.

Teraz należy przygotować masę budyniową: dwa budynie gotujesz wg przepisu na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości mleka: 0,5-0,6 litra. Cały czas mieszać, żeby nie było grudek i żeby budyń się nie przypalił. Gdy będzie gesty – odstawić do ostygnięcia przykrywając folią przezroczystą. Czekać do całkowitego ostygnięcia, następnie utrzeć w naczyniu masło, dodać cukier, następnie ucierając na najwyższych obrotach dodawać budyń łyżka po łyżce. I masa jest gotowa!

Gdy placki ostygną, przystępujemy do połączenia wszystkich elementów: pierwszy placek smarujemy cienko połową powideł śliwkowych, następnie wykładamy połowę masy budyniowej, kładziemy drugi placek. Ten również smarujemy połową powideł śliwkowych i wykładamy drugą część masy budyniowej. Na górę kładziemy trzeci placek, ten z orzechami. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Ciasto musi się przegryźć i zmięknąć. I gotowe!