Sernik łódzki

Łódzki, bo przywieziony z Łodzi po tygodniowym szkoleniu. Przepis dostałam od Małgosi K. Nadaje się na tortownicę śr. 25 cm.

SKŁADNIKI:

1 kg sera może być z wiaderka PRESIDENT lub PIĄTNICA

220 g cukru

250 g margaryny lub masła

5 jaj

1 łyżeczka proszku do pieczenia

i budyń śmietankowy z cukrem

rodzynki

SPÓD:

200 g herbatników

30 g masła

POLEWA CZEKOLADOWA:

50 g masła

2 łyżki mleka

1/2 szklanki cukru pudru

2-3 łyżki kakao

WYKONANIE:

SPÓD:

herbatniki zmiksować w malakserze, zmieszać z 30 g roztopionego masła.

Wygnieść tym dno blaszki.

CIASTO:

Roztopić margarynę, odstawić do przestygnięcia.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem.

Dodać ser, proszek do pieczenia, budyń, wymieszać.

Ubić pianę z białek i dodać do masy.

Wlać roztopioną margarynę, delikatnie wymieszać. Sparzyć rodzynki, obtoczyć w mące i dodać do sernika.

Ciasto wlać do przygotowanej tortownicy.

Wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec 60 minut.

Aby ciasto nie opadło pozostawić je po upieczeniu jeszcze przez ok. 10 minut w wyłączonym piekarniku

przy uchylonych drzwiach.

Po przestudzeniu zrobić polewę:

Masło roztopić i dodać pozostałe składniki polewy, dobrze wymieszać, aby nie było grudek.

Przestudzić, letnim polać sernik. Wstawić do lodówki na 12 godzin.

Jak już nie będzie można wytrzymać to można wyjąć , pokroić i jeść, bo jest yummie!

Bulionetka warzywna

Składniki na ok. 14 porcji:

3 marchewki

2 pietruszki

1 średnia cebula

1/2 dużego pora (zielone liście)

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 korzenia selera

2 łodygi selera naciowego

8 ząbków czosnku

4 łyżki posiekanych, świeżych ziół (lubczyk, natka pietruszki, koperek, liście selera i wszelkie inne jakie lubisz dodawać do zupy)

Przyprawy: ilości nie żałować, sól (na w/w ilość 14 łyżeczek- 1 łyżeczka na zupę, chyba, że wolisz więcej lub mniej), pieprz czarny np.: 2 łyżeczki, 5 łyżeczek słodkiej, czerwonej papryki, 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 1-2 łyżeczki suszonej bazylii, 10 kulek ziela angielskiego, 14 liści laurowych i wszelkie inne ulubione przyprawy, można dodać suszone grzyby.

Wykonanie:

Zaczynamy od cebuli i pora – należy je drobno posiekać, można do tego użyć noża, tarki o drobnych oczkach , ale najlepiej – blendera! Podsmażamy na 2 łyżkach oliwy na patelni, tak, aby się zeszkliły.

Teraz przystępujemy do rozdrabniania warzyw: czosnek, marchew, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy wrzucamy do blendera i blendujemy na drobno, następnie dodajemy posiekane, świeże zioła. Wszystko starannie mieszamy i dodajemy do podsmażonej cebuli i pora, jeszcze raz mieszamy. Możemy podlać kilkoma łyżkami wody, dusimy 10-15 minut pod przykryciem.

Czas na przyprawy: pieprz, sól, papryka lub liście laurowe i ziele angielskie w ilościach jak wyżej lub innych jeśli stwierdzicie, że Wasze zupy powinny smakować nieco inaczej. Jeszcze kilka minut dusimy i wyłączamy. Czekamy aż ostygnie, następnie zimne wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”.

Następnie dzielimy na porcje, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Stwierdziłam, że idealną porcją jest silikonowa forma na mufinki, można zamrażać też w pojemnikach do lodu lub po prostu w woreczku czy pudełku. Duża ilość soli powoduje, że mimo zamrożenia, bulionetkę można porcjować.

Taka bulionetka jest idealna do szybkiego przyrządzania zup i sosów, po prostu wrzucamy do wrzątku i mamy pyszny bulion warzywny….. .

Mmm! Jak zwykle yummie!

Musaka

Składniki:

na ok.8 sztuk, moja pełna duża miska żaroodporna:

1,5-1,2 kg mięsa mielonego wołowego lub jagnięcina

5-6 lśniących, świeżych bakłażanów

4 ziemniaki (opcjonalnie)

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

szklanka czerwonego, wytrawnego wina (opcjonalnie)

2 puszki pomidorów

przyprawy: cukier, cynamon, pieprz, kumin rzymski, sól, oregano. Te przyprawystanowią o niepowtarzalnym smaku musaki

Sos beszamelowy:

85 g masła

40 g mąki

600 ml mleka

1 jajko

sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie:

1.Ziemniaki obrać, pokroić w grube talary i ugotować, a właściwie zblanszować.

następnie podsmażyć je na patelni, ziemniakami wykładamy dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy gotować musakę.Wcześniej wlać na dno naczynia łyżkę oleju, aby ziemniaki za bardzo nie przywarły do dna.

2.Teraz kolej na bakłażany: myjemy je i kroimy wzdłuż w niezbyt cienkie plastry, następnie smażymy na oleju aż zbrązowieją. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć olej. Uwaga, bakłażany pochłaniają bardzo duże ilości oleju, tak więc przystępując do smażenia upewnijmy się , że mamy go wystarczająco dużo.

3.Czas na mięso: kroimy cebulę w kostkę i smażymy tak, aby się zeszkliła, dodajemy zmiażdżony czosnek. Energicznie mieszamy, po minucie dodajemy mięso i smażymy. Mieszamy często, gdy mięso zbieleje – jest gotowe do dalszej obróbki, tak więc dodajemy pieprzu, kuminu rzymskiego , soli i pomidorów z puszki. Po dodaniu każdej przyprawy mieszamy. Teraz gotujemy dłużej, aż mięso nabierze smaku, dodajemy oregano i trochę cukru oraz cynamonu.

4.Gdy mięso się gotuje i nabiera smaku robimy sos beszamelowy: w rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i całość mieszamy na gładką papkę. Teraz stopniowo dolewamy zimne mleko i cały czas mieszamy , by nie zrobiły się grudki. Odstawiamy do ostygnięcia, dodajemy gałkę muszkatołową, sól, pieprz, na koniec jajko. Całość dobrze mieszamy.

5.Teraz łączymy wszystkie składniki: na ziemniaki wykładamy ciasno, obok siebie bakłażany, następnie kładziemy warstwę mięsa potem znów bakłażany. Można to powtarzać, ale ostatnią warstwą powinny być bakłażany. Teraz na wierzch lejemy sos beszamelowy, warstwa powinna być dość cienka.Dzięki niej reszta jest ochroniona przed przypaleniem się i nadaje potrawie specyficzny smak.

6. W końcu wstawiamy do piekarnika 180-200 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut. Najlepszym znakiem będzie zbrązowienie sosu na wierzchu. Musaka najlepiej smakuje na drugi dzień, po podgrzaniu, gdy się raz wystudzi.

Smacznego!

Fasolka żółta z marchewką i papryką do słoików lub od razu do brzucha

Składniki:

3 kg fasolki

1 kg marchwi (ok.8 sztuk)

1 kg czerwonej papryki (ok.4 ładne sztuki)

1,5 szklanki oleju lub więcej

8 łyżek cukru

6 łyżek octu

2 słoiczki przecieru pomidorowego

Wykonanie:

Fasolkę umyć, obrać, pokroić na 2-3 cm kawałki, ugotować (w wysokim garnku). Cebulę pokroić i zeszklić, paprykę poszatkować na maszynce ZELMER, usmażyć. Marchew sparzyć, obrać zetrzeć na plasterki na maszynce ZELMER. Można najpierw poszatkować a potem sparzyć, żeby była miękka, następnie usmażyć. Cebulę, paprykę i marchew połączyć na patelni, wymieszać, dodać cukier, ocet i trochę jeszcze podsmażyć. Dołożyć fasolę i przecier pomidorowy, poddusić jeszcze trochę. Można dolać trochę wody, aby było więcej sosu. Posolić i popieprzyć do smaku. Gorące, prosto z garnka nakładać do przygotowanych wcześniej słoików i pasteryzować 20 minut. Z w/w ilości wychodzi ok. 8 słoików 0,9 litra.

Konfitury śliwkowe

Składniki:

4 kg śliwek węgierek, najlepiej dojrzałych

2 szklanki wody

ewentualnie cukier do smaku

Wykonanie:

4 kg śliwek umyć i pozbawić pestek. Przygotować garnek z grubym dnem i najlepiej o dużej średnicy, aby była jak największa powierzchnia do smażenia. Wlać wodę, tak około na wysokość 1,5-2 cm. Wodę doprowadzić do wrzenia, na to wsypać śliwki i gotować na małym ogniu pod przykryciem nie mieszając i nie dotykając śliwek. Po jakimś czasie (ok. 1 godz – 40 minut) jak śliwki się rozgotują zdjąć pokrywkę i pozostawić na minimalnym ogniu, nadal nic nie mieszając, Można garnek zostawić na całą noc aż odparuje płyn, a śliwki zgęstnieją. Jak będą już odparowane i osiągną gęstą konsystencję wówczas zamieszać, spróbować, jeśli uznamy za potrzebne – dodać cukru do smaku i pogotować często mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy cukier się rozpuści – wyłączyć i natychmiast nakładać do wcześniej przygotowanych słoiczków. Mocno dokręcić i odwrócić do góry dnem. Poczekać aż wystygną.

Potem albo wynieść do spiżarni albo zostawić i po kolei wyjadać, ponieważ są takie yummie że długo nie postoją!

Szarlotka najlepsza

Składniki na blachę 32×21:                 Składniki na blachę 38×27:

Spód:                                                           Spód:

2 szklanki mąki pszennej                          3 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia            2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego                       1 łyżka cukru waniliowego

1/2 szklanki cukru pudru                           160 ml cukru pudru

200 g masła                                               250 g masła

4 żółtka                                                       7 żółtek

Beza:                                                            Beza:

4-6 białek                                                    7 białek lub więcej

1,5 szklanki cukru pudru                            1,5 szklanki cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej                       2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jabłka:                                                          Jabłka:

2 słoiki duszonych jabłek                          dużo duszonych jabłek (z 2 kg)

1 szklanka orzechów                                  1 szklanka orzechów

cynamon                                                      cynamon

Wykonanie:

1/ Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i masło posiekać lekko nożem, rozetrzeć w dłoniach aż masło będzie w malutkich kawałkach.

2/ Wbić żółtka i całość zagnieść, można włożyć ciasto na chwilę do lodówki, ale nie jest to konieczne.

3/ Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, wyłożyć nim dno blaszki, pozawijać na brzegach.

4/ Na ciasto wyłożyć posiekane orzechy, na to duszone jabłka, z wierzchu posypać cynamonem

5/ Ubić białka, gdy są sztywne dodawać cukier łyżka po łyżce, białko ma być lśniące, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zamieszać

6/ Położyć pianę na jabłka i z wierzchu przykryć resztkami porwanego ciasta kruchego

7/ Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 st C i piec 30-40 minut aż ciasto wyraźnie się zarumieni

8/ Można po ostygnięciu posypać cukrem pudrem

9/ Orzechy można wcześniej podpiec, można je też zupełnie pominąć, do bezy jak najwięcej białek.

Poczekać aż ostygnie, pokroić, zrobić kawusię i zajadać !

Jest yummie!

Fasolka żółta po grecku

Składniki:

1 kg fasolki żółtej

3 łyżki oleju

4-5 dużych główek czosnku

pół szklanki wody

dużo zielonej pietruszki

pieprz i sól

Wykonanie:

Fasolkę umyć, obrać i pokroić na mniejsze, 2-3 cm kawałki. Obrać czosnek. Rozgrzać patelnię, wlać olej, wrzucić wyciśnięty czosnek, krótko smażyć, mieszając cały czas, uważać żeby się nie przypalił, wrzucić fasolkę i zamieszać. Czosnku ma być taka ilość aby „oblepił” fasolkę. Po kilku minutach dolać pół szklanki zimnej wody. Dusić fasolkę, aż zmięknie. Na koniec dodać pieprz, sól i zieloną pietruszkę. Wymieszać.

Jest yummie na ciepło i na zimno!

Leczo na zimę do słoików

Składniki:

3,5 kg czerwonej papryki

1,5 kg świeżych pomidorów (z czego lima co najwyżej połowę)

0,5 kg cebuli

max.0,5 szklanki oleju

20g  papryki słodkiej w proszku

50g soli

Wykonanie:

Paprykę umyć i oczyścić z nasion, opłukać, pokroić na drobne części. Cebulę obrać, pokroić w piórka lub dowolnie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Rozgrzać patelnię, wlać olej i wrzucić cebulę, podsmażyć, żeby się zeszkliła.

Następnie wrzucić paprykę i smażyć dosyć często mieszając. Gdy papryka zmięknie – dodać pomidory, sól i paprykę w proszku. Dusić jeszcze jakiś czas (10 minut). Następnie gorącym leczem napełnić słoiki i dobrze zakręcić. Po upływie 24 godzin pasteryzować przez 20-30 minut w temperaturze 90 st. C. Z tej ilości wyszły mi 4 słoiki 0,9 i 2 słoiki 0,550 ml.

Ogórki na ostro z chilli i czosnkiem

Składniki:

2 kg ogórków

4 łyżki soli kamiennej

Zalewa:

1,5 szklanki octu

0,7 kg cukru

2 główki czosnku

4 łyżeczki papryki chilli

8 łyżeczek oleju

Wykonanie:

Ogórki umyj, pokrój w plastry. Nie musisz obierać ze skórki. Zasyp solą, wymieszaj i zostaw na 6 godzin aż powstanie dużo soku. Po upływie wymaganego czasu odlej sok, przygotuj zalewę:

Zagotuj ocet, dodaj cukier, wymieszaj. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę , wrzuć do syropu, wymieszaj. Dodaj chilli, olej, wymieszaj i gorącym zalej ogórki. Pozostaw na 12 godzin. Następnie wkładaj do wyparzonych słoiczków. Resztę zalewy również wlej do słoiczków. Zakręć mocno i odstaw w chłodne i ciemne miejsce. Po prostu Yummie!

Ogórki na zupę ogórkową

Składniki:

1,5 kg ogórków

2 ząbki czosnku

1 łyżka soli kamiennej

kilka kwiatostanów kopru

Wykonanie:

Ogórki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posolić, zetrzeć na drobnej tarce ząbki czosnku, dodać koper. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aż pojawi się woda. Wkładać do wyparzonych słoiczków, ubić tak, by sok był na wierzchu, ale nie powinien dotykać zakrętek . Mocno zakręcamy i zostawiamy na kilka dnia, aż przestaną pracować. Potem znosimy w chłodne miejsce. I gotowe!

Mówię Wam: po prostu Yummie!