Ogórki kiszone

klasyka gatunku, muszą być w komórce na każdą zimę……

SKŁADNIKI:

2 kg ogórków (z tej ilości wychodzi mi 6 słoików 0,9l)

korzeń chrzanu

czosnek (dużo, 3 główki)

koper

gorczyca

liście chrzanu lub liście porzeczki, wiśni lub dębu,

zalewa: na 1 litr wody 1 czubata łyżka soli kamiennej

WYKONANIE:

Słoiki wyparzyć, zakrętki również (postarać się aby były to nowe, nie używane zakrętki)

Na dno każdego słoika włożyć: kilka ząbków czosnku (np.3) , koper, korzeń chrzanu, potem włożyć ogórki, nie za ciasno, ogonkami do góry (kwiatkiem w dół).

Włożyć liście chrzanu, wiśni, porzeczek lub dębu, wcisnąć jeszcze ze 3 ząbki czosnku (lub więcej). Włożyć dużo kopru na wierzch.

Następnie zalać zalewą. Ja zalewam osolonym wrzątkiem (w proporcjach jak wyżej) i mocno zakręcam. Po kilku dniach, gdy zmienią kolor niosę do komórki. Ale można też przed wyniesieniem zapasteryzować kilka minut.

Ile kucharzy tyle przepisów na ogórki kiszone. Ten jest mój, więc zapraszam! Naprawdę yummie!

Babka Kokosowa

taka trochę inna babka, łatwa i przyjemna….

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 szklanki wiórek kokosowych

1 1/4 drobnego cukru do wypieków

1 szklanka oleju

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

5 dużych jajek

1 szklanka mleka kokosowego

otarta skórka z 1 cytryny

WYKONANIE:

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.

Zmiksować olej, cukier i ekstrakt z wanilii oraz jajka dodawając jedno po drugim. Następnie dodać 1/3 suchych składników (mąka, wiórki, proszek), wymieszać łyżką, dodać połowę mleka i tak na przemian do wyczerpania. Na końcu dodać otartą skórkę z cytryny.

Piec w 160 st przez ok. 50-55 minut na termoobiegu.

Można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami…. .

Keks Marioli Ś.

Przeeeepyszny, naprawdę, można długo przechowywać, mrozić …. .

SKŁADNIKI:

300g mąki pszennej, tortowej

200g masła (miękkiego)

200g cukru pudru

4 jajka (białka oddzielone od żółtek)

15g proszku do pieczenia (dałam 2 łyżeczki)

1 łyżka masła

dużo bakalii (100g rodzynków, 50g fig, 100g migdałów, orzechów ziemnych, włoskich lub laskowych, 50g smażonej skórki pomarańczowej, 100g owoców kandyzowanych (ananas, papaja itp.)

1 dłuższa keksówka, wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą.

WYKONANIE:

1.Bakalie posiekać i obtoczyć w mące, migdały obrać ze skórki

2.Nagrzać piekarnik do 00 st.C

3.Utrzeć masło na puch, dodać cukier, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie gęste, ale mimo to wsypujemy bakalie i mieszamy.

4.Ubijamy na sztywno białka

5.Mieszamy białko z ciastem (łyżką)

6.Ciasto wkładamy do przygotowanej foremki.

7.Nacinamy wzdłuż ciasta rowek

8.Roztapiamy łyżkę masła i wlewamy masło w nacięty rowek ciasta.

Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 st do suchego patyczka 50 minut , może dłużej.

Można je przechowywać owinięte w ściereczkę lub zamrozić.

Jest yummie!

Wiśnie do ciasta w soku własnym

Latem zrobić, zimą zajadać, warto.

SKŁADNIKI:

wiśnie,

cukier

Ilości dobrać wg własnego uznania, pamiętając, że 1 kg wydrylowanych wiśni wchodzi do 1 słoika 0,9l, a na 1 kg wiśni (czyli 1 słoik ) zużywam ok 100-50 g cukru.

WYKONANIE:

Wiśnie starannie umyć i wydrylować. Włożyć do słoika tak, aby każdą warstwę zasypać cukrem, wiśnie docisnąć, sok, który został na talerzu – wlać do słoika. Słoik zakręcić i pasteryzować 15-20 minut.

Dodawać do tortów, Fal Dunaju i innych ciast.

Murzynek z kawą

łatwy, prosty i przyjemny, jak to Murzynek….

SKŁADNIKI:

4 łyżki kakao

1/2 szklanki wody zimnej

2 szklanki cukru

2 szklanki mąki

4 jaja

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

1 kostka masła

WYKONANIE:

Masło, cukier, kakao i kawę zalać wodą i podgrzewać do rozpuszczenia się składników, nie gotować.

Ostudzić, dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zamieszać. Z białek ubić pianę i dodać do masy. Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do formy. Piec 50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe polać polewą czekoladową i posypać uprażonym słonecznikiem.

Składniki na polewę:

10 dag masła

10 dag cukru

2 łyżki kakao

2 łyżki wody lub mleka

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku, nie gotować, przestudzić i polać ciasto

Do kawy, herbaty, na miłe popołudnie….. .

Majowe szparagi z czosnkiem

SKŁADNIKI:

1.2 pęczki zielonych szparagów (ja dodałam też białe)

2.3 łyżki oliwy

3. szczypta soli do smaku

4. 4 główki czosnku (może być więcej jeśli ktoś lubi)

5. masło, 1/3 – 1/4 kostki.

WYKONANIE:

1.Szparagi umyć osączyć, obłamać zdrewniałe końcówki.

2.Rozgrzać oliwę na patelni, obsmażyć szparagi, posolić.

3.Podlać gorącą wodą (więcej niż do połowy szparagów), nakryć pokrywką i poddusić 3-4 minuty, odkryć,dodać wyciśnięty czosnek, wymieszać, odparować.

4.Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia i lekkiego zrumienienia.

Podawać z ziemniakami i koperkiem lub jako dodatek do ziemniaków z sosem. Yummie!

Fale Dunaju

Cudowne ciasto, które nigdy się nie znudzi, wykwintne i nieskomplikowane….

SKŁADNIKI:

150 g drobnego cukru

150 ml mleka

150 ml oleju rzepakowego

3 jajka

2 szklanki mąki  pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 łyżki mleka

 350 g wiśni (mogą być z kompotu, syropu lub zamrożone; nie rozmrażamy przed ułożeniem na cieście, mogą to być również inne owoce: truskawki , maliny)

MASA BUDYNIOWA:

2 szklanki mleka

4 łyżki cukru

16 g cukru wanilinowego

2 budynie waniliowe z cukrem

200 g masła

1 kieliszek spirytusu lub 2 łyżki soku z cytryny

DEKORACJA- Polewa czekoladowa:

10-12 dag masła

0,5 szklanki cukru pudru

1,5 łyżki kakao

2 łyżki wody lub mleka

WYKONANIE:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, odłożyć.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać.

Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką, do połączenia. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać przesiane kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.

Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Składniki na krem:

  • 400 ml mleka
  • budyń waniliowy w proszku (40 g)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej

Z mleka, budyniu w proszku i cukru zagotować budyń. Kiedy budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się kożuch, folia powinna dotykać powierzchni budyniu), odstawić do ostudzenia.

Masło zmiksować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. W międzyczasie dolewać stopniowo spirytus lub sok z cytryny, miksując. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki do ochłodzenia i stężenia,

Dekoracja:

Żeby zrobić fajną polewę wlej mleko i zacznij podgrzewać, wsyp cukier , mieszaj i podgrzewaj aż cukier rozpuści się w mleku, następnie dodaj masło i również podgrzewaj do rozpuszczenia. Nie wolno doprowadzać do wrzenia, aby polewa się nie rozwarstwiła.Zestaw z palnika i dodaj kakao , mieszaj aż znikną grudki i kakao się rozpuści i polewa będzie gładka. Zostawić do przestygnięcia. Letnią polewą zrób esy-floresy na warstwie kremowej . Wstawić ciasto do lodówki na całą noc. 

To jest naprawdę yummie!

Mazurki Wielkanocne

Ciasto robimy wg przepisu na ciasto na mazurki, tutaj znajdziemy propozycje mas do mazurków, zapraszam!

MASA CZEKOLADOWA:

150 g gorzkiej czekolady

150 g mlecznej czekolady

150 ml śmietany kremówki

1 łyżka masła

Czekolady rozpuścić, wymieszać z roztopionym masłem i śmietaną kremówką. Gdy przestygnie – posmarować ciasto i dowolnie udekorować.

MASA CHAŁWOWA:

200 g chałwy orzechowej

1/2 szklanki śmietany kremówki 30%

100 g dowolnych orzechów

3 łyżki cukru pudru

Wszystko zmiksować na jednolitą masę, zagotować 3 minuty do zgęstnienia. Dowolnie udekorować.

MASA KAJMAKOWA:

Jestem zwolenniczką gotowej masy kajmakowej, ale tylko z Gostynia, żadnej innej. Wystarczy 1 puszka.

Należy ją rozpuścić w garnku na małym ogniu i posmarować ciasto. Dowolnie udekorować.

Do dekoracji mazurków można użyć skórki pomarańczowej, rodzynek, płatków migdałowych, kawałki suszonych śliwek, orzechy włoskie, migdały, suszone morele. Miłej zabawy!

Ciasto na wielkanocne mazurki

Łatwy i prosty przepis na ciasto-podstawę do dalszych wariacji mazurkowo-wielkanocnych…. .

SKŁADNIKI:

30 dag mąki pszennej

20 dag schłodzonego masła

10 dag cukru pudru

3 żółtka ugotowane na twardo

2 łyżeczki cukru waniliowego

WYKONANIE:

Żółtka przetrzeć przez sito, mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i szybko oraz dokładnie wszystko posiekać nożem, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Następnie szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkować na grubość 1 cm i przenieść nożem na formę do mazurka.Część ciasta zostawić na boki: uformować z nich wałeczki i wyłożyć nimi boki ciasta, nożem lub widelcem zrobić wzorek w paseczki lub dowolnie inny, spód ciasta ponakłuwać widelcem.

Piec w temp. 200 st C bez wcześniejszego nagrzewania przez 25 minut, na jasno-złoty kolor, przestudzić.

Udekorować ulubioną masą i bakaliami, ozdobić wg własnej fantazji i wyobraźni

SMACZNEGO !!!

Idealne ciasto na tartę

SKŁADNIKI:

200g mąki pszennej

100g zimnego masła

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

WYKONANIE:

Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, jajko i sól. Składniki rozkruszyć palcami do momentu aż ciasto nabierze konsystencji „mokrego piasku”. Następnie ciasto zagnieść i uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkować na placek i przełożyć do formy dokładnie dociskając środek i boki, tak, by ciasto mocno przylegało do formy, wstawić do lodówki.

Włączyć piekarnik i nagrzać do 200 st C., schłodzone ciasto piec ok. 10-15 minut do czasu, gdy nie będzie już surowe, ale wciąż jeszcze pozostanie blade.

Na ciasto wykładać dowolny farsz…… .

Powodzenia!