ok.10 listopada – zrobić uszka do barszczu i zamrozić
15 listopada – nastawić ciasto na piernik dojrzewający
w kolejnych wolnych dniach : upiec kruche ciasteczka, również na choinkę
upiec pierniczki
!!! koniecznie – sprawdzić lampki na choinkę!
jeśli dokupuje bombki to tylko w Brico Marche lub Domu Chłopa
kupić włosy anielskie
kupić kartki świąteczne i wysłać
przed Mikołajem – zrobić akcję „Piszemy listy do Mikołaja”
zrobić bigos do słoików
zrobić kapustę z grzybami do słoików
zrobić stroiki
15-16 grudnia – wstawić zakwas na barszcz może być wcześniej
18 grudnia – upiec 3 blaty piernika
19 grudnia – upiec keks, zrobić kapustę czerwoną do słoika, przyprawić mięso do szynkowara, przełożyć pierniki dżemem i przygnieść
20 grudnia – kupić i namoczyć śledzie (lub wcześniej), moczyć w wodzie z kieliszkiem octu i zielem angielskim, upiec placki do orzechowca, pokruszyć orzechy, ugotować szynkowar
21 grudnia – zrobić śledzie do słoików lub wcześniej, włożyć szynkowar do lodówki
22 grudnia – kupić białą kapustę, kupić 1,5 kg sera na sernik, wyjąć rybę z zamrażalnika, posypać solą i skropić sokiem z cytryny,namoczyć mak na makowiec,
23 grudnia – namoczyć fasolę, zrobić rybę po grecku, upiec sernik, zalać wrzątkiem owoce suszone na kompot, odebrać pierogi i krokiety, ugotować wywar do barszczu, zrobić masy do orzechowca, polukrować pierniczki, polukrować keks, zrobić masę makową i makowiec, polukrować
24 grudnia – zrobić kapustę z fasolą, doprawić kompot z suszu, usmażyć karpia, zrobić surówkę z marchwi i jabłek lub z selera, wyjąć mięso z szybkowara, zrobić polewę na sernik, doprawić barszcz