Makaron z cukinią

rewelacyjne danie na szybki, letni obiad, spróbujcie...

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • makaron, spaghetti (u mnie staromodne kolanka)
  • 2 ząbki czosnku lub więcej wedle uznania
  • 1 cebula
  • pół szklanki śmietany 30%
  • 3/4 szklanki startego parmezanu (ilość orientacyjna, zrobić wedle uznania)
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, zostawić na 15 minut, następnie dobrze odcisnąć z wody.
Ugotować makaron, al dente, odcedzić, zostawić trochę wody z gotowania makaronu (np. 1 szklankę).
Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę drobno pokrojoną w kosteczkę i , gdy się zrumieni, dorzucić zmiażdżony czosnek. Smażyć aż będzie czuć zapach czosnku.
Dodać odciśniętą z wody cukinię. Wszystko smażyć na 1 łyżce oleju, mieszając.

Gdy wszystko będzie już podsmażone dodać sól i pieprz, a następnie wrzucić odcedzony makaron. Mieszać, aby makaron oblepił się cukinią, po jakimś czasie dolać śmietanę i wrzucić starty parmezan. Mieszać. Jeśli stwierdzisz, że jest za gęste - dodaj wody z gotowania makaronu. Wymieszaj, od razy podawaj na talerze. Możesz dla dekoracji posypać natką pietruszki.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *