Letni biszkopt z truskawkami

pyszny, lekki biszkopt na popołudnie w ogrodzie….. .

SKADNIKI:

  • 6 średnich jajek
  • 1,5 szklanki (240g) mąki pszennej tortowej
  • około 3/4 szklanki (do 150g) cukru
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 g truskawek

foremka o wymiarach 24×24 cm , dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki delikatnie nasmarować olejem.

WYKONANIE:

  • truskawki umyj, zdejmij szypułki i osusz ręcznikiem papierowym
  • żółtka oddziel od białek
  • w misce ubij białka, gdy pojawi się puszysta piana dodawaj cukier po 1 łyżce
  • powinna być sztywna beza, dodaj teraz żółtka po jednym
  • wlać 3 łyżki oleju
  • dodaj w trzech porcjach mąkę z proszkiem do pieczenia
  • teraz już wymieszaj dokładnie szpatułką
  • ciasto wylej na blaszkę
  • ułóż delikatnie truskawki
  • wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st, opcja góra/dół. Piecz przez ok 60 minut.
  • po upieczeniu pozostaw w piekarniku przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, potem przełóż na kratką do wystygnięcia.

Ciasto jest delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *