Jest mnóstwo przepisów na placuszki z cukinii, ten mi się spodobał, ponieważ placuszki są bezglutenowe. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
1 młoda cukinia
1 jajko
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cebula
przyprawy wg uznania:
bazylia, czarnuszka, oregano, szczypiorek, czosnek etc.
sól i pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
- Cukinię zetrzeć na dużych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut.
- zrumienić na patelni cebulkę razem z czosnkiem
- cukinię dobrze odcisnąć z wody
- do cukinii dodać płatki owsiane, jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy.
- dobrze wymieszać, formować placuszki i piec na oleju z obu stron po kilka minut do zrumienienia
- podawać na zimno lub na ciepło.
SMACZNEGO!