Kotleciki z soczewicy i batatów

pyszna, wegetariańska przekąska

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 średni batat (350g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy, kminu rzymskiego, oregano
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

  • pół szklanki soczewicy ugotuj w 1 szklance osolonej wody, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować pod przykryciem 15 minut
  • dodać przyprawy, wszystko wymieszać i odstawić do ostygnięcia
  • bataty obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię o podsmażyć przez 15 minut, dodać przeciśnięte ząbki czosnku, przestudzić.
  • w osobnym naczyniu połączyć soczewicę i bataty, dodać 1 jajko i 2 łyżki bułki tartej
  • z masy formować kotleciki
  • obtoczyć je w jajku i bułce tartej, smażyć z obu stron na patelni na maśle klarowanym plus 1 -2 łyżki oliwy.

Podawać do drugiego dania z jogurtem naturalnym i warzywami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *