każdego urzeknie ten pyszny kawałek słodkiego, czekoladowego przysmaku….
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 szklanki cukru
- 4 duże jaja (żółtka oddzielone od białek)
- 250g margaryny lub masła
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- olejek migdałowy
- jakieś bakalie: orzechy, migdały, rodzynki lub skórka pomarańczowa obsypane mąką
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Sposób wykonania:
Zagotować cukier, margarynę/masło z wodą i kakao, mieszać na ogniu aż cukier zupełnie się rozpuści. Odlać pół szklanki na lukier. Resztę odstawić do ostudzenia. Po ostygnięciu dodać do masy mąkę z proszkiem, żółtka, bakalie. Na boku ubić pianę z 4 białek, dodać do masy i lekko wymieszać łyżką. Można dodać pokruszoną czekoladę, ciasto będzie wtedy bardziej wilgotne i czekoladowe. Masę wlać do przygotowanej wcześniej foremki, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut w temp. 180 st. opcja góra/dół.
Po upieczeniu i ostygnięciu polukrować. Dobrze jest lukrować gdy ciasto jest jeszcze lekko letnie, lepiej rozprowadza się lukier.
Smacznego!