Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem

nie, to nie jest Vege, to nie jest dietetyczne, to jest pyszne , rozgrzewające i kazdy powinien dać się skusić! Zapraszam!

SKŁADNIKI:

1 kg kapusty kiszonej

30 dag boczku wędzonego

1 cebula

1-2 łyżki mąki

przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu, 2-3 liście laurowe, sól, pieprz , cukier do smaku, można dodać kminek

WYKONANIE:

  1. Kapustę kiszoną wypłukać, jeśli jest bardzo kwaśna, pokroić na drobniejsze kawałki, zalać wrzątkiem, tak aby woda pokryła kapustę. Zagotować i zdjąć pokrywkę na 10 minut potem gotować pod przykryciem. Dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie, sól, cukier. Gotować ok. 40-50 minut, aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania dolać wody jeśli trzeba.
  2. W międzyczasie pokroić drobno boczek i usmażyć na patelni. Następnie boczek wrzucić do gotującej się kapusty.
  3. Na tłuszczu po boczku zeszklić cebulę, jak już będzie gotowa dodać łyżkę wcześniej usmażonej na suchej patelni mąki i wody i energicznie wymieszać, płynne wlać do kapusty jak już będzie ugotowana.
  4. Kapustę z boczkiem, cebulą i zasmażką pogotować jeszcze 10 minut, doprawić, jeśli trzeba i wyłączyć. Kapusta najlepsza będzie na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Smacznego!

ps. można też pominąć boczek i mieć wersję vege , bez boczku. 🙂 Równie smaczna!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *