POTRAWKA Z FASOLKI ŻÓŁTEJ I ZIEMNIAKÓW

zaczerpnięte z bloga AGA MA SMAKA,fantastyczna potrawa, polecam!

SKŁADNIKI:

ok. 1 kg ziemniaków

3 cebule

2 papryki czerwone

0,5 kg żółtej fasolki szparagowej

5 ząbków czosnku

1/4 szklanki oliwy z oliwek

zioła i przyprawy, np.: zielona pietruszka, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, majeranek, papryka ostra, kurkuma, sól.

WYKONANIE:

  1. Cebulę obieramy, kroimy drobno i rozkładamy równomiernie na dnie brytfanki
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w talarki i rozkładamy równomiernie na warstwie cebuli
  3. Do szklanki wlewamy 1/4 szklankę oliwy i dodajemy przyprawy: 4 kopiaste łyżeczki majeranku , 1-2 łyżeczki lubczyku, czosnku niedźwiedziego, nieco mniej soli, ostrej papryki i kurkumy. Uzupełniamy szklankę wodą i dobrze mieszamy . Tak powstałą emulsję rozlewamy na ziemniaki i cebulę.
  4. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
  5. Fasolkę myjemy, obieramy, przekrawamy na pół, dodajemy do duszących się warzyw.
  6. Dusimy kolejne 10 minut.
  7. W tym czasie paprykę myjemy, oczyszczamy z ziaren i kroimy w większą kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Gotowe wrzucamy do warzyw.
  8. Dusimy dalej aż ziemniaki i fasolka osiągną pożądany stopień miękkości.
  9. W trakcie duszenia możemy dodać jeszcze troszkę wody wedle uznania, a tuż przed końcem – posiekaną natkę pietruszki.

Jest naprawdę Yummi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *