Świąteczne rożki migdałowo-orzechowe

rozpływają się w ustach … , znikają natychmiast …. Polecam.

SKŁADNIKI:
5 dag mielonych migdałów
5 dag mielonych orzechów laskowych
28 dag mąki
7 dag cukru
szczypta soli
cukier waniliowy
1 jajko 2 żółtka
20 dag masła
cukier puder do posypania

WYKONANIE:
Mąkę i sól przesiać do miski, dodać migdały i orzechy, cukier, sól, cukier waniliowy. Wymieszać. Wbić jajko i dwa żółtka, następnie dodać pokrojone na kawałki masło. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować wałeczek, a z niego rożki. Piec rożki w 200 st C do momentu aż się zezłocą. Gorące obtoczyć w cukrze pudrze. Schować dobrze, bo same znikają! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *