SKŁADNIKI:
0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
4 sztuki marchewek
200g kalafiora
1 duży ziemniak
1 mała cebula
1/2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta chili
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cukru
WYKONANIE:
Bulion zagotować. Marchewkę pokroić na kawałki, kalafiora podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w kostkę, ziemniaki pokroić na ćwiartki. Wszystkie warzywa wrzucić do bulionu, dodać pieprz, sól i chili. Całość gotować aż warzywa będą miękkie (ok.20 minut). Garnek zestawić z ognia, dodać świeżo starty imbir, szczyptę gałki muszkatołowej, łyżeczkę cukru. Całość zmiksować na gładki krem. Smacznego!