Fajnie jest mieć taki schab, na kanapkę, jako przekąskę, zrobiony wedle własnego uznania ….. .
SKŁADNIKI:
1 kg schabu bez kości
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki nasion kolendry, zgniecione
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
ew.1 łyżeczka słodkiej papryki
1 sztuka gazy 1mx1m lub mniejsza
WYKONANIE:
Schab myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy ręcznikiem papierowym.Nacieramy solą, cukrem i majerankiem, wkładamy do naczynia lub pudełka i wstawiamy do lodówki na 2 dni. Od czasu do czasu odlewamy wodę .
Po dwóch dniach szykujemy resztę przypraw: kolendrę rozcieramy w moździerzu, rozdrabniamy liście laurowe, siekamy lub wyciskamy czosnek, dodajemy zmielony pieprz i paprykę i wszystko ze sobą mieszamy, a następnie nacieramy dokładnie schab. Szykujemy gazę , owijamy nią schab, dokładnie, kilka razy. Na końcach zawiązujemy i takiego „cukiereczka” wieszamy w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu. Po pięciu dniach ściągamy i wkładamy do lodówki jeszcze na 2 dni.
Smacznego!