Piernik długodojrzewający – część 1

Piszę tu o pierniku, który pieczemy na Święta Bożego Narodzenia.To cudowne ciasto robimy w dwóch etapach, dzisiaj piszę o etapie 1. Mamy na niego czas od 13-go listopada do 6-go grudnia. W tych dniach należy nastawić ciasto na piernik, czyli przejść przez etap 1. No to do dzieła!

SKŁADNIKI:

500g miodu

1 szklanka cukru

250 g masła

3 jajka

1 kg mąki

3 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 szklanki mleka

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka + 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika

bakalie: 100g rodzynek, 100g migdałów, 100g suszonych śliwek

WYKONANIE:

Miód, cukier i masło podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się masła. Kiedy składniki się połączą, będą gorące i zupełnie płynne wylewamy je na mąkę znajdującą się w dużej misie, zaparzamy ją.

Lekko studzimy i wyrabiamy: ręką lub mikserem.

W zimnym mleku rozpuszczamy sodę, dodajemy do cista wraz z solą i przyprawami korzennymi. Mieszamy.

Rozbijamy jajka, ponownie zagniatamy aż ciasto będzie miało gładką, jednolitą konsystencję. Ciasto na piernik przekładamy do ceramicznej misy. Wrzucamy bakalie i jeszcze raz mieszamy za pomocą łyżki.

Ciasto na piernik przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką i obwiązujemy gumką recepturką lub czym innym. Wstawiamy do chłodnego miejsca: lodówki, piwnicy, garażu etc. na 4-8 tygodni minimum 2 tygodnie by w tym czasie dojrzało.

i … czekamy do dnia kiedy będziemy ten piernik piec: 20, 21 grudnia.

Do zobaczenia!

p.s. Musze dodać, że ten przepis jest pisany na bazie przepisu na piernik staropolski dojrzewający madameedith.com