Bitki wołowe

klasyka gatunku, ale za to naprawdę yummie!

SKŁADNIKI:

0,6 kg wołowiny, najlepiej już pokrojoną w cienkie plastry

3 łyżki mąki

2 łyżki oliwy

1 cebula

1 starta na dużych oczkach marchewka

1 kiszony ogórek (opcjonalnie)

przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie

WYKONANIE:

1. Plastry mięsa umyć, osuszyć papierem, lekko obtoczyć w mące i szybko obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju,

2. Plastry przełożyć do rondla i wtedy je popieprzyć, dodać słodkiej papryki

3. Na osobnej patelni usmażyć pokrojoną w piórka cebulę do miękkości. Lekko ją osolić i zalać wodą i zagotować.

4. Przelać zawartość patelni do rondla z mięsem, dodać soli, jeśli trzeba

5. W trakcie gotowania dodać 5 kulek pieprzu, 3 kulki ziela angielskiego i 3-4 liście laurowe.

6. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 60 minut, zagęścić startą marchewką i ew. pokrojonym w kosteczkę kiszonym ogórkiem.

Podawać z kaszą, kopytkami lub ziemniakami. Yummie!