bardzo smaczne, aromatyczne, na obiad …. .
SKŁADNIKI:
10 nóżek z kurczaka ( u mnie 10 mieści się w brytfance)
2 marchewki
1 łyżeczka soli
spora ilość pieprzu
papryka słodka
2 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki rozmarynu
5-6 łyżek oleju do marynaty
3 łyżki oleju do smażenia
WYKONANIE:
Nóżki z kurczaka obrać ze skóry, przygotować marynatę:
wymieszać olej z solą, pieprzem, papryką. Rozetrzeć tymianek i rozmaryn, aby wydobyć smak i aromat. Wymieszać z resztą marynaty. Każdą nóżkę kurczaka dokładnie natrzeć marynatą. Włożyć do naczynia i wstawić do lodówki może być na całą noc.
Na brytfance rozgrzać 3 łyżki oleju, wyłożyć na dno brytfanki nóżki z kurczaka, osmażyć ze wszystkich stron, można dolać 3 łyżki wody, zostawić pod przykryciem, aby się lekko dusiło, zmniejszyć płomień. Pod koniec wrzucić obraną i pokrojoną w plasterki marchew. Doda smaku i puści sok. Zostawić pod przykryciem. Pilnować, aby nie przywarło do dna. Gdy mięso będzie miękkie i samo odchodziło od kości – wyłączyć. Podawać z innymi warzywami. Smacznego!