jesienny bestseller …
SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
250g masła
180g cukru
2 opakowania cukru waniliowego (2x8g)
4 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 kg śliwek węgierek
WYKONANIE:
Suche składniki wymieszać ze sobą,dodać masło, posiekać je i zagnieść wszystko razem.
Dodać żółtka i jeśli potrzeba – kwaśnej śmietany. Zagnieść, uformować kulę schować do lodówki na minimum godzinę,może być na całą noc.
Gdy ciasto będzie schłodzone, wyjąć je z lodówki.
Rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Można spód wcześniej podpiec w nagrzanym piekarniku (160 ) i piec przez 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Wyciągnąć, zostawić do przestygnięcia.
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki.
Na podpieczony lub nie spód ciasta rozłożyć ciasno połówki śliwek miąższem do góry. Wyciągnąć z lodówki kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec przez ok. 40-45 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Wyciągnąć i poczekać aż ostygnie. Można jeszcze posypać cukrem pudrem Jest pyszne!!!
JAK ZROBIĆ KRUSZONKĘ:
Przygotować:
4 łyżki mąki krupczatki
1/4 (50g) kostki masła
4-5 łyżek cukru
Wszystkie składniki zmieszać razem dłońmi i rozetrzeć w palcach. Jak wszystkie składniki będą połączone – wstawić do lodówki. Można zamrozić