Bakłażany pieczone z pomidorami parmezanem

smaczna przekąska na imprezkę lub jako starter.

SKŁADNIKI:

3 zgrabne bakłażany

3 duże pomidory

ser parmezan do posypania

P&S

oregano

płatki chilli

olej do smażenia

WYKONANIE:

Bakłażany umyć i pokroić w plastry. Jedną stronę posmarować oliwą posolić i popieprzyć, posypać oregano i płatkami chilli. Na blaszce ułożyć papier do pieczenia i plastry bakłażana przyprawami do dołu. Na 1 blaszce zmieści się 5×5 plastrów. Zapiec w piekarniku w temperaturze 200 st. przez 10 minut.

Wyjąć z piekarnika, plastry odwrócić, przyprawić tak samo i ułożyć na każdym bakłażanie gruby plaster pomidora, posypać serem i wstawić do piekarnika na kolejne 10 -15 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

p.s. można też bakłażany przyprawione wcześniej zgrillować na patelni, a przed podaniem upiec z pomidorem, posypane serem.

Bardzo prosta i smaczna przystawka.