Pierś z indyka z szałwią

smaczne, ładnie wygląda, niekłopotliwe, polecam!

SKŁADNIKI:

1,2 kg piersi z indyka

marynata:

5 łyżek skórki cytrynowej

3 łyżki soku cytrynowego

1 garść liści szałwii

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

WYKONANIE:

Przygotować marynatę:

do miski wycisnąć sok z cytryny, zetrzeć skórkę z cytryny, posiekać szałwię i czosnek , dolać oliwę, pieprz i sól. Wymieszać. Pierś z indyka naciąć, natrzeć marynatą, zawinąć w roladę, obwiązać sznurkiem, zostawić w marynacie w misce na 12 godzin w lodówce. Na drugi dzień zamarynowaną pierś włożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 minut. Po upieczeniu od razu mięsa nie kroić, odczekać min. 15 minut. Dzięki temu będzie soczyste, pokroić w plastry , położyć na półmisku i podawać. Smacznego!