Pasztet domowy, obowiązkowy w domowym menu…..
SKŁADNIKI:
2 kg mięsa wieprzowego, cielęcego i wołowego razem
1/2 wątróbki drobiowej
1/2 kg surowego boczku
200g słoniny
3 cebule
2 ząbki czosnku
3-4 suszone grzybki
1-2 marchewki
2 pietruszki
1/2 małego selera
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 ziaren jałowca
pieprz i sól (3 łyżeczki soli)
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
2 bułki namoczone w mleku i odciśnięte
4 jajka
smalec do smażenia i smarowania
100g słoniny w plasterkach
bułka tarta, mleko
WYKONANIE:
1/ Na smalcu posmażyć mięsa, boczek i słoninę, cebulę i czosnek
2/ przełożyć do garnka mięso, marchew, pietruszkę, seler, grzyby i przyprawy zalać wodą tak, by przykryła mięso.Zagotować i gotować 3 godziny, ostatnią godzinę bez przykrywki,
3/ mięso ostudzić, wyjąć warzywa i zioła, odstawić całość w wywarze do lodówki (ja zostawiam marchew i pietruszkę)
4/ następnego dnia wyjąć mięso
5/ moczymy wątróbkę w mleku 30 minut i obsmażamy na smalcu
6/ mięso z wątróbką mielimy 3 razy lub mielimy malakserem dodając odciśnięte bułki, dodać żółtki i ubite białka
7/ wszystko wymieszać łyżką, doprawiamy imbirem, gałką, pieprzem i solą
8/ blaszki smarujemy smalcem, wykładamy dno słoniną , boki blaszek obsypujemy bułką tartą. Masę wykładamy i dociskamy.
9/ pieczemy 60-70′ w 200st C. Studzimy i trzymamy w blaszce w lodówce przez noc.
Smacznego!