Niezły Pasztet

Pasztet domowy, obowiązkowy w domowym menu…..

SKŁADNIKI:

2 kg mięsa wieprzowego, cielęcego i wołowego razem

1/2 wątróbki drobiowej

1/2 kg surowego boczku

200g słoniny

3 cebule

2 ząbki czosnku

3-4 suszone grzybki

1-2 marchewki

2 pietruszki

1/2 małego selera

3 kulki ziela angielskiego

2 liście laurowe

5 ziaren jałowca

pieprz i sól (3 łyżeczki soli)

3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki imbiru

2 bułki namoczone w mleku i odciśnięte

4 jajka

smalec do smażenia i smarowania

100g słoniny w plasterkach

bułka tarta, mleko

WYKONANIE:

1/ Na smalcu posmażyć mięsa, boczek i słoninę, cebulę i czosnek

2/ przełożyć do garnka mięso, marchew, pietruszkę, seler, grzyby i przyprawy zalać wodą tak, by przykryła mięso.Zagotować i gotować 3 godziny, ostatnią godzinę bez przykrywki,

3/ mięso ostudzić, wyjąć warzywa i zioła, odstawić całość w wywarze do lodówki (ja zostawiam marchew i pietruszkę)

4/ następnego dnia wyjąć mięso

5/ moczymy wątróbkę w mleku 30 minut i obsmażamy na smalcu

6/ mięso z wątróbką mielimy 3 razy lub mielimy malakserem dodając odciśnięte bułki, dodać żółtki i ubite białka

7/ wszystko wymieszać łyżką, doprawiamy imbirem, gałką, pieprzem i solą

8/ blaszki smarujemy smalcem, wykładamy dno słoniną , boki blaszek obsypujemy bułką tartą. Masę wykładamy i dociskamy.

9/ pieczemy 60-70′ w 200st C. Studzimy i trzymamy w blaszce w lodówce przez noc.

Smacznego!