Ciasto ucierane z bezą i porzeczkami

Idealne na lato i porzeczki….

SKŁADNIKI:

na ciasto:

250g masła miękkiego

175g cukru

1 łyżka cukru waniliowego

4 żółtka

2 jajka

200g mąki tortowa

100g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 kg porzeczek czarnych i czerwonych

na bezę:

4 białka

200g cukru

szczypta soli

WYKONANIE:

Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, razem z proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać żółtka i jajka. Wymieszać. Dodać mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę i piec 25 minut w temp. 180 st.

Po upieczeniu – wystudzić. Zrobić bezę:ubić białka na sztywno i dodawać cukier łyżka po łyżce. Na ciasto wyłożyć owoce (dodałam do nich trochę bułki tartej, żeby wchłonęła sok) i wyłożyć bezę. Piec ok. 30 minut w 180 st.

Naprawdę yummie na letnie, niedzielne popołudnie!