Ciasto robimy wg przepisu na ciasto na mazurki, tutaj znajdziemy propozycje mas do mazurków, zapraszam!
MASA CZEKOLADOWA:
150 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
150 ml śmietany kremówki
1 łyżka masła
Czekolady rozpuścić, wymieszać z roztopionym masłem i śmietaną kremówką. Gdy przestygnie – posmarować ciasto i dowolnie udekorować.
MASA CHAŁWOWA:
200 g chałwy orzechowej
1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
100 g dowolnych orzechów
3 łyżki cukru pudru
Wszystko zmiksować na jednolitą masę, zagotować 3 minuty do zgęstnienia. Dowolnie udekorować.
MASA KAJMAKOWA:
Jestem zwolenniczką gotowej masy kajmakowej, ale tylko z Gostynia, żadnej innej. Wystarczy 1 puszka.
Należy ją rozpuścić w garnku na małym ogniu i posmarować ciasto. Dowolnie udekorować.
Do dekoracji mazurków można użyć skórki pomarańczowej, rodzynek, płatków migdałowych, kawałki suszonych śliwek, orzechy włoskie, migdały, suszone morele. Miłej zabawy!