Fale Dunaju

Cudowne ciasto, które nigdy się nie znudzi, wykwintne i nieskomplikowane….

SKŁADNIKI:

150 g drobnego cukru

150 ml mleka

150 ml oleju rzepakowego

3 jajka

2 szklanki mąki  pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 łyżki mleka

 350 g wiśni (mogą być z kompotu, syropu lub zamrożone; nie rozmrażamy przed ułożeniem na cieście, mogą to być również inne owoce: truskawki , maliny)

MASA BUDYNIOWA:

2 szklanki mleka

4 łyżki cukru

16 g cukru wanilinowego

2 budynie waniliowe z cukrem

200 g masła

1 kieliszek spirytusu lub 2 łyżki soku z cytryny

DEKORACJA- Polewa czekoladowa:

10-12 dag masła

0,5 szklanki cukru pudru

1,5 łyżki kakao

2 łyżki wody lub mleka

WYKONANIE:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, odłożyć.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać.

Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką, do połączenia. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać przesiane kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.

Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Składniki na krem:

  • 400 ml mleka
  • budyń waniliowy w proszku (40 g)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej

Z mleka, budyniu w proszku i cukru zagotować budyń. Kiedy budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się kożuch, folia powinna dotykać powierzchni budyniu), odstawić do ostudzenia.

Masło zmiksować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. W międzyczasie dolewać stopniowo spirytus lub sok z cytryny, miksując. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki do ochłodzenia i stężenia,

Dekoracja:

Żeby zrobić fajną polewę wlej mleko i zacznij podgrzewać, wsyp cukier , mieszaj i podgrzewaj aż cukier rozpuści się w mleku, następnie dodaj masło i również podgrzewaj do rozpuszczenia. Nie wolno doprowadzać do wrzenia, aby polewa się nie rozwarstwiła.Zestaw z palnika i dodaj kakao , mieszaj aż znikną grudki i kakao się rozpuści i polewa będzie gładka. Zostawić do przestygnięcia. Letnią polewą zrób esy-floresy na warstwie kremowej . Wstawić ciasto do lodówki na całą noc. 

To jest naprawdę yummie!