Ciasto na wielkanocne mazurki

Łatwy i prosty przepis na ciasto-podstawę do dalszych wariacji mazurkowo-wielkanocnych…. .

SKŁADNIKI:

30 dag mąki pszennej

20 dag schłodzonego masła

10 dag cukru pudru

3 żółtka ugotowane na twardo

2 łyżeczki cukru waniliowego

WYKONANIE:

Żółtka przetrzeć przez sito, mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i szybko oraz dokładnie wszystko posiekać nożem, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Następnie szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkować na grubość 1 cm i przenieść nożem na formę do mazurka.Część ciasta zostawić na boki: uformować z nich wałeczki i wyłożyć nimi boki ciasta, nożem lub widelcem zrobić wzorek w paseczki lub dowolnie inny, spód ciasta ponakłuwać widelcem.

Piec w temp. 200 st C bez wcześniejszego nagrzewania przez 25 minut, na jasno-złoty kolor, przestudzić.

Udekorować ulubioną masą i bakaliami, ozdobić wg własnej fantazji i wyobraźni

SMACZNEGO !!!