Babka Wielkanocna (i nie tylko)

Prosta, smaczna, babka piaskowa, na każdą okazję, zapraszam!

SKŁADNIKI:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 kostka margaryny – rozpuszczona i ostudzona

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat waniliowy/cukier waniliowy

2 łyżki kakao

WYKONANIE:

Jajka ubijamy z cukrem dodając po 1 jajku aż do fajnej masy. Następnie wlewamy rozpuszczoną, zimną margarynę i miksujemy dalej przez ok.3-4 minuty. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą i z proszkiem do pieczenia mąki. Przesiewamy je przez sitko i już nie miksujemy tylko lekko mieszamy łyżką. Teraz oddzielamy część, do której chcemy dodać kakao. Dodajemy kakao i mieszamy łyżką, aby całość z kakaem była dobrze wymieszana i miała jednolitą barwę.

Mieszanie mąki nie powinno trwać długo , aby masa nie zaciągnęła się i nie powstała siatka glutenowa, bo wówczas ciasto nie będzie takie jak powinno. Ilość mąki ziemniaczanej decyduje o sypkości ciasta, mąki powinno być dwa razy tyle co tłuszczu.

Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika (150 st C). Piec w temp. nie wyższej niż 160 st. C przez ok.40-50 minut.

Po wystygnięciu polać lukrem.

LUKIER:

3 łyżki wody, 300g cukru pudru, sok z cytryny, 2 łyżki rumu, olejek cytrynowy.

Wszystko wymieszać w rondelku, przestudzić, polać babkę, gdy jeszcze będzie letnia (wówczas nieco lepiej się rozprowadzi ten lukier).

Naprawdę smacznego!