SKŁADNIKI:
4 litry wody
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1-2 ziemniaki
1 cebula
0,7 kg pieczarek
bulion grzybowy
pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
ok.2 łyżki śmietany
natka zielonej pietruszki
WYKONANIE:
W garnku zagotować wodę, wrzucić dwa pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie marchew. Gotować 5 minut. Wrzucić pietruszkę-korzeń i seler, gotować dorzucić ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotować 3 minuty. Z boku na patelni podsmażyć cebulę i pieczarki. Po podsmażeniu wlać do zupy, zagotować, posolić do smaku, dolać wody jeśli jest za mało. Gotować 3 minuty, wrzucić pokrojoną zieloną pietruszkę, gotować, wrzucić liść laurowy, pogotować, można dodać 1 łyżeczkę cukru do smaku, dodać masła, gotować dodać pieprz do smaku i sól. Na koniec, po przestygnięciu wyjąć marchew, pietruchę, seler, kilka ziemniaków, pieczarek i wywar – zmiksować to wszystko i wlać z powrotem do zupy. Na koniec dodać 2 łyżki śmietany.
Smacznego!!!