…….czyli po prostu sernik z kratką. Zawsze się udaje i zawsze jest yummie!
SKŁADNIKI NA SPÓD:
na blachę 35x 25
250g mąki pszennej (1 szklanka)
100g cukru pudru
125g masła
8g cukru waniliowego
1 jajko
WYKONANIE:
Składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Z ciasta odkroić 1/3 na kratkę i odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim dno blachy , ponakłuwać widelcem. Podpiec w temp. 175 st \C przez 15 minut.
MASA SEROWA:
1 -1,2 twarogu tłustego lub półtłustego, kupuję Pacynkę, na dużą blachę daję 1,5 kg, również świetny sernik wychodzi z sera w wiaderku, używam „Mój ulubiony” z Wielunia i 10-20 dag twarogu tłustego.
1-2 łyżki tłustej śmietany, można, nie trzeba, ale dodaje wilgotności
8 jajek, na 1,5 kg sera daję 10 jajek
100 g miękkiego masła, na 1,5 kg sera dałam 150 g
350g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki cukru waniliowego
100g rodzynek moczonych w rumie
aromat migdałowy
żółtko do posmarowania pasków, białko zamrozić.
DALSZE WYKONANIE:
Rodzynki namoczyć na noc najlepiej w rumie.
Twaróg zemleć 2 razy, ja często nie mielę ale przeciskam przez praskę, również 2 razy.
Masło, 300 g cukru i cukier waniliowy utrzeć na krem. Ucierając dodawać po 1 żółtku. Dodać twaróg i mąkę ziemniaczaną, ucierać aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. W osobnej misce ubić białka na sztywno (z dodatkiem szczypty soli) dodać pozostałe 50 g cukru , dodawać łyżka po łyżce. Ubite białko dodać delikatnie mieszając do masy serowej razem z odsączonymi rodzynkami. Dodać aromat. Masę serową wyłożyć na spód, z ciasta pozostałego w lodówce uformować i wykroić paseczki o szer. 1 cm. Ułożyć z nich kratkę na serniku i posmarować żółtkiem.
Piec w temp. 160 st aż środek będzie sprężysty (60-90 min). Ja piekę to zawsze w kąpieli wodnej, tzn. pod blachę podstawiam w piekarniku naczynie żaroodporne z wrzątkiem.
Po upieczeniu zostawić przez 1 godz. w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Następnie polać wierzch lukrem.
LUKIER:
sok z 1 cytryny lub pomarańczy
250 g cukru pudru
można dodać na koniec smażoną skórkę z pomarańczy (posypać polukrowany wierzch)
Składniki rozetrzeć razem, gdy lukier jest za rzadki – dodać cukru pudru, gdy za gęsty – dodać gorącej wody.
Sernik wstawić na 12 godzin do lodówki.
Smacznego!
p.s.
SKŁADNIKI na blachę 38×27:
500g mąki pszennej
200g cukru pudru
250g masła
16g cukru waniliowego
2 jajka