Fasolka po bretońsku

Wraz z jesienią i na nią przyszedł czas. Rozgrzewająca, smaczna, jednogarnkowa, zapraszam:

SKŁADNIKI:

500 g fasoli Jaś

wędzone żeberko

10 dag wędzonego boczku

30 dag kiełbasy śląskiej

słoiczek koncentratu pomidorowego

Przyprawy: cząber, majeranek, S&P, liść laurowy, cebula, cukier

WYKONANIE:

Fasolę namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować ją do miękkości w tej samej wodzie – ok.60-90 minut,

gotować razem z wędzonym żeberkiem.

Na patelni usmażyć cebulę i boczek wędzony, dorzucić to do fasoli, gdy ta będzie miękka.

Zagotować i dodawać pieprz i sól, woda powinna się w dużej części wygotować. Dodać przecier pomidorowy lub koncentrat,

następnie dodawać cząber, liść laurowy i majeranek. Na koniec dodać trochę cukru do smaku.

Smacznego!