Składniki:
3 kg fasolki
1 kg marchwi (ok.8 sztuk)
1 kg czerwonej papryki (ok.4 ładne sztuki)
1,5 szklanki oleju lub więcej
8 łyżek cukru
6 łyżek octu
2 słoiczki przecieru pomidorowego
Wykonanie:
Fasolkę umyć, obrać, pokroić na 2-3 cm kawałki, ugotować (w wysokim garnku). Cebulę pokroić i zeszklić, paprykę poszatkować na maszynce ZELMER, usmażyć. Marchew sparzyć, obrać zetrzeć na plasterki na maszynce ZELMER. Można najpierw poszatkować a potem sparzyć, żeby była miękka, następnie usmażyć. Cebulę, paprykę i marchew połączyć na patelni, wymieszać, dodać cukier, ocet i trochę jeszcze podsmażyć. Dołożyć fasolę i przecier pomidorowy, poddusić jeszcze trochę. Można dolać trochę wody, aby było więcej sosu. Posolić i popieprzyć do smaku. Gorące, prosto z garnka nakładać do przygotowanych wcześniej słoików i pasteryzować 20 minut. Z w/w ilości wychodzi ok. 8 słoików 0,9 litra.