Konfitury śliwkowe

Składniki:

4 kg śliwek węgierek, najlepiej dojrzałych

2 szklanki wody

ewentualnie cukier do smaku

Wykonanie:

4 kg śliwek umyć i pozbawić pestek. Przygotować garnek z grubym dnem i najlepiej o dużej średnicy, aby była jak największa powierzchnia do smażenia. Wlać wodę, tak około na wysokość 1,5-2 cm. Wodę doprowadzić do wrzenia, na to wsypać śliwki i gotować na małym ogniu pod przykryciem nie mieszając i nie dotykając śliwek. Po jakimś czasie (ok. 1 godz – 40 minut) jak śliwki się rozgotują zdjąć pokrywkę i pozostawić na minimalnym ogniu, nadal nic nie mieszając, Można garnek zostawić na całą noc aż odparuje płyn, a śliwki zgęstnieją. Jak będą już odparowane i osiągną gęstą konsystencję wówczas zamieszać, spróbować, jeśli uznamy za potrzebne – dodać cukru do smaku i pogotować często mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy cukier się rozpuści – wyłączyć i natychmiast nakładać do wcześniej przygotowanych słoiczków. Mocno dokręcić i odwrócić do góry dnem. Poczekać aż wystygną.

Potem albo wynieść do spiżarni albo zostawić i po kolei wyjadać, ponieważ są takie yummie że długo nie postoją!