Składniki na blachę 32×21: Składniki na blachę 38×27:
Spód: Spód:
2 szklanki mąki pszennej 3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru 160 ml cukru pudru
200 g masła 250 g masła
4 żółtka 7 żółtek
Beza: Beza:
4-6 białek 7 białek lub więcej
1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jabłka: Jabłka:
2 słoiki duszonych jabłek dużo duszonych jabłek (z 2 kg)
1 szklanka orzechów 1 szklanka orzechów
cynamon cynamon
Wykonanie:
1/ Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i masło posiekać lekko nożem, rozetrzeć w dłoniach aż masło będzie w malutkich kawałkach.
2/ Wbić żółtka i całość zagnieść, można włożyć ciasto na chwilę do lodówki, ale nie jest to konieczne.
3/ Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, wyłożyć nim dno blaszki, pozawijać na brzegach.
4/ Na ciasto wyłożyć posiekane orzechy, na to duszone jabłka, z wierzchu posypać cynamonem
5/ Ubić białka, gdy są sztywne dodawać cukier łyżka po łyżce, białko ma być lśniące, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zamieszać
6/ Położyć pianę na jabłka i z wierzchu przykryć resztkami porwanego ciasta kruchego
7/ Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 st C i piec 30-40 minut aż ciasto wyraźnie się zarumieni
8/ Można po ostygnięciu posypać cukrem pudrem
9/ Orzechy można wcześniej podpiec, można je też zupełnie pominąć, do bezy jak najwięcej białek.
Poczekać aż ostygnie, pokroić, zrobić kawusię i zajadać !
Jest yummie!