pyszny, lekki biszkopt na popołudnie w ogrodzie….. .
SKADNIKI:
- 6 średnich jajek
- 1,5 szklanki (240g) mąki pszennej tortowej
- około 3/4 szklanki (do 150g) cukru
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g truskawek
foremka o wymiarach 24×24 cm , dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki delikatnie nasmarować olejem.
WYKONANIE:
- truskawki umyj, zdejmij szypułki i osusz ręcznikiem papierowym
- żółtka oddziel od białek
- w misce ubij białka, gdy pojawi się puszysta piana dodawaj cukier po 1 łyżce
- powinna być sztywna beza, dodaj teraz żółtka po jednym
- wlać 3 łyżki oleju
- dodaj w trzech porcjach mąkę z proszkiem do pieczenia
- teraz już wymieszaj dokładnie szpatułką
- ciasto wylej na blaszkę
- ułóż delikatnie truskawki
- wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st, opcja góra/dół. Piecz przez ok 60 minut.
- po upieczeniu pozostaw w piekarniku przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, potem przełóż na kratką do wystygnięcia.
Ciasto jest delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach. Smacznego