Sycylijska zapiekanka z cukini

Smaczna, lekka, łatwa, dobra na upalne dni,

SKŁADNIKI:

2 młode cukinie

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

150g sera ricotta

3/4 szklanki startego parmezanu

50g startej mozarelli

3 ząbki czosnku

1/2 szklanki śmietanki 30%

oliwa z oliwek

2 łyżki masła

łyżkę bułki tartej

oregano, bazylia

sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na grubych oczkach. Oprósz solą, odstaw na 10-15 minut aż puści sok. Po tym czasie odcedź cukinię i dobrze ją odciśnij z powstałej wody.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, zrumień lekko na oliwie, dodaj posiekany czosnek i smaż 1 minutę, aż czosnek puści aromat.
  3. W misce wymieszaj ricottę, śmietankę, oregano, bazylię, sól i pieprz. Połącz z połową parmezanu oraz podsmażoną cebulą i czosnkiem.
  4. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą, na dnie ułóż warstwę cukinii, następnie przykryj ją warstwą sosu i tak na przemian aż do zużycia wszystkich składników.
  5. Pozostały parmezan wymieszaj z bułką tarą i mozarellą. Mieszanką posyp wierzch zapiekanki. Posyp go wiórkami masła. Całość piecz ok. 30 minut w 180 st C.

Sprawdzaj, gdy wierzch dobrze się zetnie i nie będzie lejący wówczas uznaj, że jest gotowe. Wyciągnij do ostygnięcia. Można jeść na zimno lub na ciepło. Bardzo smaczne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *