pyszna, wegetariańska przekąska
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 średni batat (350g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- bułka tarta
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy, kminu rzymskiego, oregano
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- pół szklanki soczewicy ugotuj w 1 szklance osolonej wody, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować pod przykryciem 15 minut
- dodać przyprawy, wszystko wymieszać i odstawić do ostygnięcia
- bataty obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię o podsmażyć przez 15 minut, dodać przeciśnięte ząbki czosnku, przestudzić.
- w osobnym naczyniu połączyć soczewicę i bataty, dodać 1 jajko i 2 łyżki bułki tartej
- z masy formować kotleciki
- obtoczyć je w jajku i bułce tartej, smażyć z obu stron na patelni na maśle klarowanym plus 1 -2 łyżki oliwy.
Podawać do drugiego dania z jogurtem naturalnym i warzywami.
Smacznego!