przepyszny wypiek jesienno-zimowy, na różne specjalne okazje,
Składniki na placki miodowe:
- blaszka o wymiarach 24x34cm
- około 3 szklanki mąki pszennej typ 450 – 480 g
- 1 kostka masła – 200g
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki miodu naturalnego – 50g
- więcej niż pół szklanki cukru pudru 100g
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Składniki na krem budyniowy:
- 1 litr mleka
- 200g cukru zwykłego, niecała szklanka
- 5 żółtek jaj
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej, ok.160 g
- 300g prawdziwego masła
Pozostałe składniki:
- 200g orzechów włoskich lub pekan
- 1 puszka kajmaku (masy krówkowej)
WYKONANIE:
Należy zacząć od kremu budyniowego, ponieważ budyń musi być całkowicie przestudzony, nie można wkładać go do lodówki, natomiast później potrzebne masło należy też wyjąć z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową, żeby mogło się łatwo później rozetrzeć na puch.
Budyń i krem budyniowy:
- Do rondelka wlać dwie szklanki mleka (500ml)
- wsypać 200g (niecała szklanka) zwykłego cukru
- podgrzewać mleko z cukrem na średniej mocy palnika
- pozostałe dwie szklanki mleka przelej do innego naczynia
- dodaj do niego 5 żółtek jaj
- wsyp 160g mąki (jedna szklanka)
- całość bardzo dokładnie wymieszać na gładki, lejący płyn, bez grudek
- mleko z cukrem w rondelku doprowadzić do wrzenia
- następnie zmniejsz dopływ ciepła do minimum i wlej zawartość naczynia za zblendowaną, gładką masą
- mieszaj budyń energicznie, można zwiększyć moc palnika.
- budyń powinien się zagotować i zgęstnieć
- wtedy mieszaj go już powoli przez ok 30 sekund aż znikną grudki i budyń osiągnie właściwą konsystencję
- odstaw do przestudzenia przykrywając folią, nie wkładaj do lodówki!!!
- masło i budyń powinny mieć tę samą temperaturę.
- taki budyń po przestudzeniu należy łączyć z ubitym na puch masłem:ubić mikserem najpierw miękkie masło aż zrobi się puszyste i jasne
- do napuszonego masła dodawać całkowicie przestudzony budyń łyżka po łyżce
- nie ubijać za długo, tylko do połączenia się mas
- od razu nakładać na blat, żeby krem nie zesztywniał
Blaty miodowe:
- 200 g masła roztop i przestudź
- wszystkie składniki na ciasto połącz, zmieszaj i wyrób na gładkie, lepiące się cistao
- sformuj kulę, możesz od razu podzielić ją na dwie, zawiń każdą w folię i schłodź w lodówce przez godzinę
- po godzinie połowę schłodzonego ciasta wyjąć i wyłożyć nim dno blaszki, które wcześniej przykryłaś papierem do pieczenia.
- wstaw do nagrzanego piekarnika na 175 st, opcja góra/dół, środkowa półka lub 160 stopni z termoobiegiem
- piecz przez 15 minut.
- wyciągnij po 15 minutach , wyłóż do ostygnięcia, uważj, ponieważ blat jest bardzo miękki
- to samo zrób z drugą częścią ciasta, użyj nowego papieru do pieczenia.
- po upieczeniu i ostygnięciu blatów należy na dolny blat nałożyć krem budyniowy
- na warstwę kremu budyniowego wyłóż drugi blat miodowy, jest on dość kruchy więc zrób to bardzo ostrożnie
WYKOŃCZENIE:
Puszkę masy krówkowej zanurz w gorącej wodzie i poczekaj 10-15 minut aby zawartość puszki się rozgrzała, będzie ją później łatwiej rozsmarowywać.
Następnie zawartość puszki rozłóż/ rozsmaruj na wierzchu drugiego blatu . Orzechy włoskie lub pekan posiekaj/pokrusz i upraż na patelni a następnie rozsyp na masie kajmakowej. Tak udekorowane ciasto umieść w lodówce przynajmniej na jedną noc, aby można je było swobodnie kroić.
Najlepsze jest 2-3 dni po złożeniu.
Smacznego!