szybkie, łatwe, na letnie popołudnie…… .Zapraszam!
SKŁADNIKI:
200g masła
1 opakowanie (16g) cukru pudru
1/3 szklanki mleka
2 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 białek
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
płatki migdałowe
0,6 kg truskawek, można zmieszać truskawki z borówkami, lub maliny z borówkami.
WYKONANIE:
Do rondelka dodajemy masło, cukier waniliowy i mleko. Podgrzewamy mieszając aż masło się roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia.
Przesiewamy mąkę , dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier, miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia składników.
Do piany z białek powoli dodajemy roztopione masło z mlekiem, mieszamy szpatułką, Następnie w trzech, czterech partiach dodajemy mąkę, po każdym dodaniu mieszamy łyżką lub szpatułką.
Cisto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i na wierzchu układamy truskawki. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 55-60 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia, następnie posypujemy cukrem pudrem, wyciągamy z blachy i kroimy na kawałki. Ciasto jest puszyste i wilgotne. Smacznego!