ZUPA KALAFIOROWA

Wiem, wiem, nie każdy ją lubi, wielu kojarzy się z dzieciństwem, z wiosną, wielu za nią przepada, jednym słowem trzeba ją kiedyś ugotować….. . Zapraszam!

SKŁADNIKI:

1 duży kalafior, umyty, podzielony na różyczki

3 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

3-4 ziemniaki

duuuża garść pachnącego kopru

pół pomidora

kwaśna śmietana, jeśli ktoś chce jej dodać

cebula

pieprz, gałka muszkatołowa, sól, łyżeczka cukru, lubczyk

WYKONANIE:

W garnku zagotowuję ok. 2 litry wody , do gotującej się wody dodaję po kolei ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewką pokrojoną w kosteczką, korzeń pietruszki, kawałek selera i różyczki kalafiora. Doprowadzam do wrzenia, wrzucam  rozgniecione ziarna pieprzu. W międzyczasie można na patelni zasmażyć cebulkę na maśle, a następnie wrzucić ją do zupy.   Teraz możemy uzupełnić wodę, jeśli nam wyparowała, a następnie posolić do smaku.

Po zagotowaniu, wrzucamy kawałek pomidora, następnie lubczyk. Teraz zestawiam z ognia gotującą się zupę, odlewam część gęstych warzyw i blenduję, następnie wrzucam do zupy , która staje się w ten sposób gęsta. Gotuję dalej wrzucając garść kopru. Teraz jeszcze należy dodać łyżeczkę lub więcej cukru do smaku , a następnie pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Pogotować 3 minuty i koniec! zupa gotowa! 

Ważne: każdy składnik dodawać w odstępie 3 minut od zagotowania, po dodaniu każdego składnika zupę zamieszać. Można dodać śmietany zaraz po zblendowaniu, przed lubczykiem. Smacznego! Warto spróbować!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *