SKŁADNIKI:
3 litry wody
włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, liście selera
1 cebula
2-3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
20 dag boczku surowego wędzonego
2-3 łyżki mąki
pół szklanki mleka lub kubeczek śmietany
1 butelka zakwasu
3 ząbki czosnku
sok z cytryny
majeranek
chrzan
WYKONANIE:
Zagotować wodę w garnku, wrzucić wcześniej przygotowaną włoszczyznę: marchew, pietruszkę, seler.
Gotować wywar, wrzucić pieprz i ziele angielskie. Pokroić w kostkę cebulę, pół cebuli wrzucić do garnka.
Po chwili wrzucić roztarte z solą ząbki czosnku.
Drugą połowę cebuli pokrojonej w kostkę usmażyć razem z drobno pokrojonym boczkiem. W kubeczku zmieszać zakwas z mlekiem lub śmietaną, odstawić na bok, aby wytworzył się gluten.
Do ciągle gotującego się wywaru wrzucić usmażony boczek z cebulą, gotować dalej, następnie wlać zakwas z mlekiem lub śmietaną, zagotować, po chwili dodać liście laurowe, pogotować, następnie dodać cukier do smaku. Po chwili wrzucić dla ostrości starty chrzan i doprawić majerankiem.
WAŻNE: można żurek zrobić na wywarze z białej kiełbasy lub kiełbasy polskiej surowej. Po zagotowaniu wyciągnąć kiełbasę i dalej gotować zgodnie z przepisem, a kiełbasę pokroić w plastry i na końcu wrzucić do gotowej zupy lub rozłożyć na talerzach. I gotowe, Smacznego!!!