smaczne wege
SKŁADNIKI:
2 bakłażany
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
2 małe ząbki czosnku
1/2 łyżeczki płatków chili
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 szklanki wody, najlepiej tej z gotowania makaronu
1/4 szklanki rodzynek
czarny pieprz i sól
bazylia
ok.400 g makaronu penne rigate lub podobnego
WYKONANIE:
1.Bakłażany pokroić w drobną kostkę (1×1 cm), przełożyć do miski, obsypać solą, wymieszać i pozostawić na 15 minut.
2.Makaron wrzucić do osolonej wody i ugotować al dente. Odcedzić i pozostawić na durszlaku.
3. Dokładnie odlać sok, który wypłynął z bakłażanów. Na patelni/rondlu rozgrzać olej, wrzucić na niego bakłażany i smażyć przez ok 8-10 minut do czasu aż będą złote i miękkie w środku. Następnie odłożyć na papierowy ręcznik.
4.Posiekać czosnek, na tej samej patelni podsmażyć przez 30 s czosnek oraz płatki chili, następnie dodać pomidory, wodę,rodzynki oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Dusić na dużym ogniu bez przykrywki przez 5 minut, następnie dodać podsmażone bakłażany i wymieszać.
5. Na sam koniec do sosu dodać makaron, zamieszać i podawać ze świeżą bazylią oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!