Piszę tu o pierniku, który pieczemy na Święta Bożego Narodzenia.To cudowne ciasto robimy w dwóch etapach, dzisiaj piszę o etapie 1. Mamy na niego czas od 13-go listopada do 6-go grudnia. W tych dniach należy nastawić ciasto na piernik, czyli przejść przez etap 1. No to do dzieła!
SKŁADNIKI:
500g miodu
1 szklanka cukru
250 g masła
3 jajka
1 kg mąki
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka + 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
bakalie: 100g rodzynek, 100g migdałów, 100g suszonych śliwek
WYKONANIE:
Miód, cukier i masło podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się masła. Kiedy składniki się połączą, będą gorące i zupełnie płynne wylewamy je na mąkę znajdującą się w dużej misie, zaparzamy ją.
Lekko studzimy i wyrabiamy: ręką lub mikserem.
W zimnym mleku rozpuszczamy sodę, dodajemy do cista wraz z solą i przyprawami korzennymi. Mieszamy.
Rozbijamy jajka, ponownie zagniatamy aż ciasto będzie miało gładką, jednolitą konsystencję. Ciasto na piernik przekładamy do ceramicznej misy. Wrzucamy bakalie i jeszcze raz mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto na piernik przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką i obwiązujemy gumką recepturką lub czym innym. Wstawiamy do chłodnego miejsca: lodówki, piwnicy, garażu etc. na 4-8 tygodni minimum 2 tygodnie by w tym czasie dojrzało.
i … czekamy do dnia kiedy będziemy ten piernik piec: 20, 21 grudnia.
Do zobaczenia!
p.s. Musze dodać, że ten przepis jest pisany na bazie przepisu na piernik staropolski dojrzewający madameedith.com