Zupa jesienna, biała

pyszna, rozgrzewająca, z warzyw sezonowych… 🙂

SKŁADNIKI:

1 cebula

kilka ząbków czosnku

ok 40 dag topinamburu

połowa dużej brukwi

2 pietruchy

1/4 selera

1 marchewka

pestki z dyni

imbir 2 cm w plasterkach

1 łyżka masła

4 ziela angielski

4 liście laurowe

2 spore szczypty gałki muszkatołowej

pieprz, sól

1,5 łyżeczki miodu

2 łyżki oliwy

olej sezamowy

WYKONANIE:

oczyszczamy wszystkie warzywa: topinambur szorujemy, obieramy ze skórki, brukiew obieramy i kroimy na duże kawałki, pietruchy obieramy i kroimy wzdłuż, seler również, marchewkę oczyszczamy i kroimy w plasterki.

Na rozgrzanych 2 łyżkach oliwy smażymy cebulę pokrojona w piórka, tak by się zeszkliła, dorzucamy pokrojony czosnek, następnie oczyszczone i pokrojone warzywa. Smażymy to wszystko na oliwie, aby się zeszkliło, następnie zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Po 10 minutach dodajemy kolejno przyprawy. Na koniec blendujemy zupę, ale bez marchewki. Wybieramy do blendowania tylko białe warzywa, bez marchewki. Plasterki marchewki zostawiamy w zupie dla ozdoby, ale ich nie blendujemy, ponieważ zupa zmieniłaby swój kolor. Na koniec prażymy pestki z dyni i wrzucamy do zupy. Zupę można skropiś olejem sezamowym i… serwujemy!