Ciasto kruche ze śliwkami

jesienny bestseller …

SKŁADNIKI:

500g mąki pszennej

250g masła

180g cukru

2 opakowania cukru waniliowego (2x8g)

4 żółtka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

1 kg śliwek węgierek

WYKONANIE:

Suche składniki wymieszać ze sobą,dodać masło, posiekać je i zagnieść wszystko razem.

Dodać żółtka i jeśli potrzeba – kwaśnej śmietany. Zagnieść, uformować kulę schować do lodówki na minimum godzinę,może być na całą noc.

Gdy ciasto będzie schłodzone, wyjąć je z lodówki.

Rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Można spód wcześniej podpiec w nagrzanym piekarniku (160 ) i piec przez 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Wyciągnąć, zostawić do przestygnięcia.

Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki.

Na podpieczony lub nie spód ciasta rozłożyć ciasno połówki śliwek miąższem do góry. Wyciągnąć z lodówki kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta.

Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec przez ok. 40-45 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Wyciągnąć i poczekać aż ostygnie. Można jeszcze posypać cukrem pudrem Jest pyszne!!!

JAK ZROBIĆ KRUSZONKĘ:

Przygotować:

4 łyżki mąki krupczatki

1/4 (50g) kostki masła

4-5 łyżek cukru

Wszystkie składniki zmieszać razem dłońmi i rozetrzeć w palcach. Jak wszystkie składniki będą połączone – wstawić do lodówki. Można zamrozić