Zupa z zielonego groszku

bajecznie prosta i bajecznie smaczna….

SKŁADNIKI:

2,5-3 litry wody

3-4 ziemniaki

2 marchewki

1 duża pietruszka korzeń lub dwie mniejsze

kawałek selera

2 puszki groszku

lubczyk

pieprz, sól, cukier do smaku

WYKONANIE:

W garnku zagotować wodę, obrane i pokrojone ziemniaki wrzucić do gotującego się wrzątku. Marchew umyć i pokroić w drobne plasterki , wrzucić do gotujących się ziemniaków, po kilku minutach wrzucić oczyszczoną pietruszkę i seler.

Cały czas gotować, teraz można rozgnieść ziarna pieprzu (4-5 ile kto lubi) i wrzucić do gotującej się zupy. Po kilku minutach należy dodać sól , uzupełnić wodę i wrzucić odsączony groszek z jednej puszki. Drugą puszę otworzyć, odsączyć i przesypać do naczynia, w którym będziemy blendować. Do wciąż gotującej się zupy można wrzucić kawałek pomidorka lub całego i po chwili ze dwa liście lubczyku. Zupę pogotować, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę masła. Poczekać do rozpuszczenia i wymieszania się smaków. Wyłączyć. Do naczynia z groszkiem z drugiej puszki chochelką wlewamy gęste z zupy (ważne, żeby były ziemniaki) i trochę wywaru. To wszystko , razem z groszkiem blendujemy, aby powstała gęsta zawiesina i wlewamy to do zupy. W ten sposób mamy zupkę troszkę zagęszczoną. Podgrzewamy i gotowe!