bardzo prosta, bardzo smaczna, vege…
SKŁADNIKI:
2/3 szklanki soczewicy
3 ziemniaki
250 ml przecieru pomidorowego
2 marchewki
1/2 małego selera
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
WYKONANIE:
W garnku zeszklić na oliwie pokrojoną cebulę i drobno pokrojony czosnek, zalać wrzątkiem (2-3 litry).
Dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, zagotować, wrzucić pokrojoną w plasterki marchewkę, zagotować, następnie wrzucić seler i zagotować. Rozgnieść ziarenka pieprzu (3-4 kulki lub więcej ) i ziela angielskiego – dodać do gotującej się zup, następnie wrzucić soczewicę. Po zagotowaniu posolić.
Gdy soczewica będzie miękka wlać przecier pomidorowy, po zagotowaniu doprawić po kolei liśćmi laurowymi, oregano, słodką papryką, majerankiem i curry. Na koniec, po zagotowaniu można dodać łyżeczkę cukru i masła.
Pyszna, rozgrzewająca jesienno – zimowa i nie tylko. Zapraszam!